Filatelista

тачице са амблемом Црв. Крста и натпи coM „Croix, Rouge“. - =

После првог светског рата видимо марке са пригодним цртежима. Тако, на пример, Француска већ 1918. године издаје марку са вишком у корист Шрв. Крста са сликом санитетског брода и болничарке.

(Са све већим развојем технике, поштанске марке постају све савршеније израде. Марке доносе слике и мотиве, који пропагирају и тумаче задатке Шрвеног Крста. Исто тако доносе слике, које" илуструју историју развоја Прв. Крста. Тако, на пример, швајцарске марке престављају оснивача Црв. Крста, Анри Динана. Исту слику доноси и белгиска марка из серије издате у почаст 75-годишњице оснивања Црв. Крста. Познато је да је Анри Динан, швајцарски грађанин, дошао на мисао о оснивању једне међународне организације, која би се старала о рањеницима у рату, после битке код Солферина 1859. године. Тада је он и организовао прву добровољну групу помоћи од жена из тога краја, која је пружила помоћ рањеним борцима код Солферина. Овај догађај престављен је на ђфинским маркама приликом 80-годишњице битке код Солферина.

Многи други догађаји, који су важни у историји развоја Црв. Крста, престављени су на пошт. маркама. Поред тога поштанске марке вршиле су и врше успешну пропаганду посебних задатака Црв. Крста. Видимо тако на поштанским маркама пропаганду заштите одојчади и деце, пропаганду здравствене службе, вакцина БЕСЕ-ЖЕ ·и др.

Предратна Југославија издала је неколико емисија поштанских марака у корист Црв. Креста. По мотиву, а не и по својој техничкој обради, најуспелија је марка, која представља Косовку девојку. Косовка девојка најбоље претставља основни задатак Црв. Крста: помоћ и негу рањеника У рату.

У нашој народној држави ФНРЈ издавана је, почев од 1945. године, сваке године по једна емисија поштанских марака у корист Црв. Креста, и то редовно у „Недељи Црвеног Крста“, кад је обавезна франкатура поштанских пошиљака у унутрашњем промету тим маркама у корист Црв, Крста. У првој емисији из 1945. г. видимо цртеж бораца народно-ослободилачког рата, који носе рањеног друга; у позлдини је географска карта ФНРЈ. Овај цртеж симболично претставља напоре наших народа у _народно-ослободилачкој борби, када није било краја, села, планине, у којима се није наш народ с оружјем у руци супротставио непријатељу. На другој марци видимо главу детета, што претставља бригу наше народне власти и организације рв. Крста за нашу децу. На доцнијим издањима видимо порушено село, што претставља бригу народних власти и Југословенског Црв. Креста о обнови наше ратом

порушене отаџбине. Последње, прошлогодишње, издање претставља бригу за наше најмлађе. :

Међутим, шира тематска збирка марака

'Црв. Крста има да обухвати не само пош-

танске марке, већ и поштанске пелине, које имају везе са радом и задацима ПрвКрста. - ље =

Из тематске збирке поштанских марака Црв. Крста можемо путем слика и пртежа на маркама реконструисати пелокупну историју развоја међународне организације Црв. Крста. Али да би добили јасну слику свију огромних напора, које је чинио и чини наш Црвени Крет, потребно је да филателисти, сабирачи · марака ШЦрв. Крста, прошире своје поље рада и сабирања и на поштанске целине, које имају било какве везе са радом ПЦрв. Крста.

За време првог светског рата Српски Црвени Крст био је посредник између српских ратних заробљеника, поробљене отап-= бине и осталог света. Пошта из и за зароб– љеничке и концентрационе логоре долазила је и одлазила посредовањем Српског Црвеног Крста у Женеви. Несумњиво ла су ове поштанске _ целине интересантан предмет сакупљања и оне дају тематској збирци Црвеног Крста посебан смисао и важност, јер сабирањем таких поштанских пошиљака, филателисти, који обрађују тематску збирку марака Црв. Крста, прикупљају уједно и драгоцену грађу за историју херојских _ борби наших народа на очувању слободе и независности.

Нарочито у нашој новијој националној историји сабирачи поштанских целина и поштанских жигова имају изванредну прилику да обогате своје тематске збирке Црвеног Крста интересантним поштанским целинама. Поштанске карте и писма наших ратних заробљеника, затвореника концентрационих логора, упућена преко Међународног Црвеног Крста, писма грчке деце упућена - преко _ Југословенског _ Црвеног Крста; све те поштанске пелине чине филателистички објекат и уједно су документарни прилози за изучавање и тумачење наше новије националне историје и задаTaka, које је Југословенски Шрвени Крст успешно извршио за наше народе и за нашу народну државу.

Ето, то је битни задатак филателиста, који обрађују тематску збирку рвеног Крста, а у.томе и таком раду састоји се и

сарадња Савеза филателиста и Југословенског Црвеног Крста. |

Podružnicama i pretplatnicima!

Mole se svi koji nisu platili dužnu pretplatu: do kraja frećeg fromesečja 1951 g. da nam odmah pošalju na nas fek. rac. 104-903317

228

Z Т оваа али ____- =