Filatelista

ман Штебе

Нега' и одржавање марака, стечених често с много мука и с ускраћењем домаћих потреба, једна је од основних дужности сваког филателисте.

Поштанске марке су, с обзиром на њихове особине, у знатној мери подложне процесу кварења и пропадања. Зато је и разумљиво, да је стање поштанских марака које су издате пре 50, 80 или 100 година, у току деценија постало неугодније. До овога је долазило, у првом реду, због недовољно пажљивог поступања с маркама; многе су збирке или марке пропадале или јако оштећене разарањем (уништавањем) ватром и водом. Изнад свега, дошао је и послелњи светски рат, који је уништио огромне количине марака. Немамо скоро никаквих тачнијих прегледа о томе, а поуздане стати_стике једва се дају саставити. Али, ко има више веза са скупљачима и трговцима марака, у стању је, бар донекле, да процени“ велике размере причињених штета материјалу, који филателисте скупљају.

Сразмерно је мало филателиста, који су прошли без губитака у прошлом светском рату; већи је број од њих изгубио све и морао је, остајући веран филателији, у највише случајева, да опет почне од почетка, у ограниченој мери.

Под овим околностима, сасвим је разумЉиво да оно, што смо од марака могли још да спасемо, желимо да, по могућности, заштитимо од оштећења или даљих разарања.

ми знамо, како би могле бити опасне + марке н. пр. киселине, влага, рђав целофан и рђави лепци. Али, већ се мање мислило на то, како могу штетно да утичу на марке ова три елемента — сунце, ваздух и топлота, — јер и они, при извесним појавама с њима у вези, могу бити сасвим опасни за поштанске марке.

Каква разарања могу да изазову код марака сунчани зраци, може се лако утврдити, кад се стане пред излоге продавница марака, који немају никакве заштите од сунца. Пада у очи, како многе поштанске марке, које су биле дуже време изложене сунчаним. зрацима, показују не само јако избледеле боје, него и потпуну промену боја. Тако сам, пре извесног времена, нашао у овом погледу нарочито типичне марке немачке демократске републике са сликом орача у излогу једне берлинске трговине с маркама. Код ове марке, чија је основа састављена из зелених и плавих пртица, била је плава боја потпуно ишчезла, тако да се основа марке јављала још само у зеленој боји „Али и сиво-плави папир марке био је потпуно изгубио боју и постао бео.

.

це, ваздух, топлота и | _ поштанска марка

175

Осим сунца на марке штетно утиче и влажан и-нечист ваздух. Ради тога, требало би марке по могућству тако склањати, да до њих не продире никаква влага. Запарне просторије, кухиње и т. д. нису добре за оставе марака! Осим тога, ваздух је и носилац прашине. Стоје ли албуми у отвореним полицама, прашина полако у њих продире и прља и албумске листове и марке.

И топлота може опасно дејствовати на марке. Топлота може временом да извитопери албумске листове, да учини да се марке увијају у ролне, а гуму ствара лако ломљивом. :

Кроз извесно време, под утицајем ова три елемента, могу за марке да настану мање или веће штете.

Ове могућности угрожавања стања марака су нама, филателистима, од такве важности, да сам искористио прилику, да питам једног, познатог стручњака, инжењера хемичара, да бих од њега добио тачнија објашњења о штетним утицајима сунца, ваздуха и топлоте на марке. Пошто је извршио различна испитивања и експерименте, дошао је он до ових резултата:

„Да би се могао проучити утицај сунчеве светлости на поштанске марке, подвргнуте су разне марке светлости једне лампе са живом под високим притиском. Ови зраци одговарају, отприлике, интензитету зрачења подневног сунца усред лета. Дублети ових марака остајали су неосветљени.

Показале су се ове интересантне чињенице: После три сата осветљавања настале су једва приметне појаве. После 4 сата показивале су се пак код неких марака знатне промене. Тако на пример, марке су за половину тона избледеле, односно, јако су пожутеле. Код једне шведске марке на жутом папиру овај се претворио у бео. Температура, којој су при овом осветљавању марке биле изложене, износила је 1590. Кад се помисли, да је већ ово сразмерно кратко време осветљавања било довољно, да изазове тако јаке промене у боји, може се лако претставити, како је поражавајуће утицаје у стању да изазове сунчева светлост на поштанским маркама.

Понеки се скупљач марака сигурно обрадује, што има марке са различитим бојама, а и не слути, да има само сунчевој светлости да захвали за постанак његових реткости, Свакојако да има марака, које су, на изглед, неосетљиве према светлости. Тако, код неких марака, дванаесточасовно интензивно зрачење није изазвало никакве приметне промене,