Filatelista

елесајма, JJ) ог Лојд

других привредних и трговинских друштава. | Ради на илустровању разних књига, њиховој опреми (мончтажни омоти), а код куће, за себе ради оно што је учио код професора Швабинског, — радирунге са социјалвим темама, али — које нико не тражи, које вико не купује. 3 И Коцмут се све више оријентише и са» свим посвећује графичком сликарству! Када се оженио и добио прво дете, Коцмут се упослио у Загребу као стални графички цртач уметник. Кад је Сајцингер дошто у Загреб, Коцмут ради заједно с њим; Копмут прта, а Сајцингер реже у бакру, сребру и челику. Копмут се не задовољава само пртањем. Он гледа и учи. Никада раније није резао бакар за дубоку штампу. И године проведене са Сајцингером нису

„протекле узалуд. Научио је да гравира у

бакру.

После ослобођења Заводу за израду новчаница требало је графичких цртача — уметника. Још их је мало било код нас. Тек су се стварали. То су код нас, обично, били странци. Завод позива Копмута; и он се“ томе позиву одазива. Истина, прво да црта само новчанице и марке. Али, Коцмут не

Гонен вина зенунте

У оквиру десетогодишњице Народне револуције, а у част десетогодишњице ЈНА, Подружница СФС Земун приликом своје филат. изложбе, 22. ХМ. 1951, издала је 60 иумерисаних примерака „Спомен књижица". На 12 страница ових књижица налазе се све марке издате приликом 10-годишњице Народних револуција и оснивања ЈНА. У сажетим текстовима дато је тумачење појединих момената из Народне ослоб. борбе, са кратком биографијом народних хероја, чији се ликови налазе на пригодним маркама у · књижици. На корицама, које је штампао Завод за израду новчаница Нар. банке у Београду, налази се услела репродукција авионске марке од 150 дин. са ликом Маршала Тита, израђена у бакротиску, док су текстови штампани у Графичком предузећу НО „Сава Михић" у Земуну.

Спомен књижица предата је Маршалу Југославије Јосипу Брозу Титу. Поред“ тога, књижица је предата ЦККПЈ и нашим руководиоцима Е. Кардељу, А. Ранковићу, М. Ђиласу и Моши Пијаде. Предата је и страним дипломатским претставницима, који су за њу показали велико интересовање. Исто тако књижица је предата руководсту Дирекције пошта и заслужним филателистима,

и реже м студија - -—= | ? "Суделује у конкурсу за израду пртежа за марке из серије „грбова“ (Југоф. бр. 217 до 223), од којих су му два цртежа награђена и репродукована. i Његов први самостални рез јесте марка за 27 март (Цумшт. бр. 685), која је изашла као прва марка из серије „устанака народа Југославије". Али том марком није ни сам он задовољан. Он је уверен да може и да мора са знањем којим располаже, да да много више. И то убрзо и потврђује — нашим најновијим маркама за ваздушну пошту. Коцмут је ту нашао себе. Марке из те серије, које је Коцмут израдио, не заостају за онима, које је радио Крњајић.

Коцмут и даље ради. И надамо се да ћемо од њега опет видети неку лепу серију марака израђену у дубокотиску.

Коцмут живи у Београду. Он је данас члан радничког савета Завода за израду новчаница, члан УЛУС-а, наставник је на графичкој школи, где своје богато знање преноси на млађе генерације. Поред тога, преводи и стручне књиге и чланке, чиме богато доприноси нашој оскудној стручној литератури.

детаље разних слика и

Б. В.

Плато листичке ИЗлОЖОо

на челу са претседником инж. Живом Ђорђевићем. Најзад, и сви филателисти, који су са својим излошцима учествовали на Земунској филат. изложби, која је, као што знамо, била на завидној висини, примили су, у знак признања за свој труд, спомен књижицу. Похвално је, пре свега, што је земунска подружница приредила изложбу и што је о своме трошку, не жалећи при томе велике материјалне издатке (висока номинала марака, трошкови израде и штампање књижице), на достојан начин, видно, обележила учествовање филателиста у прослави !0-годишњица Народне револуције и 10-годишњице ЈНА. — Филателисти, који су посетили фил. изложбу у Земуну, били су пријатно изненађени овим лепим и укусним поклоном, који до сада није био уобичајен на нашим филат. приредбама. 6.

ИЗВОДИ ИЗ ТЕКСТОВА ОВЕ КЊИЖИЦЕ

Уз авионску марку од 150 д., која претставља врховног команданта Маршала Јосипа Броза Тита, руководиоца у рату и носиоца изградње у миру:

| | 177