Filatelista

зода, стајала је спрем-_ на за одлучну борбу, једина у целој поробљеној Европи КИЈ на челу са другом Титом. = 5

Тито, у рату генијални руководилац победоносне народне револуције, у миру први трудбеник на изградњи нове, снажне и срећне социјалистичке домовине.“

Уз марку за прославу 27 марта 1941, на којој је претстављен детаљ народних манифестација у Београду:

„Потписивање злогласног пакта од стране издајничке владе Цветковић-Мачек, наишло је на снажан отпор код наших народа. Тај снажни талас отпора, зачет у слободарском Београду 27 марта 1941 године, одјекнуо је у целој земљи и био је довољно јак да сруши капиталистичку владу.“

Уз марке за прославу 27 априла у НР Словенији: у

„У Љубљани је одржан 27 априла 1941

године историски састанак, на коме је осно- =»

вана „Освободилна фронта". За догађаје, који су се одиграли у окупираној Словенији, за многе подвиге словеначких партизана, везано је име Франца Розмана „Станета“, сина сиромашних сељака из Медвода крај ЈЉубљане, некадањег пекарског радника, који је постао командант „Народно-освободилне војске ин партизанских одредов Словеније", а трагично је погинуо у децембру 1944 г.

Уз марке за прославу устанка у Србији:

„У Белој Цркви, срез Крупањ, планула је 7 јула 1941 године прва устаничка пушка из руке народног хероја Жикице Јовановића-Шпанца, рођ. 1914 г. у Ваљеву. У Србији су ускоро створене крупне ослобођене територије. Врховни штаб НОВ И ПОЈ на челу са другом Титом налазио се тада у Ужицу.

Српски народ, под руководством друга Тита, чврсто збијен око КПЈ учествовао је до краја нашег народно-ослободилачког рата у свима борбама против окупатора и домаћих издајника. На слици марке од 3 JO је лик Жикице Јовановића. -

Уз марке за прославу Црне Горе:

„Општи народни устанак у Црној Гори букнуо је 13 јула 1941 године. Легендарни командант — народни херој, Сгва Ковачевић (на марци од 3 д.) био је један од вођа устанка. Рођен је 1906 г. у Грахову". Организовао је устанак у своме крају; крајем 1949 г, постао командант треће дивизије; 14 јуна 1943 г. у петој офанзиви, пробијајући непријатељски обруч, јуначки је погинуо. Уз марке за прославу устанка у Босни и Херцеговини:

„Народни устанак у Босни и Херцеговини нагло се ширио већ првих дана окупације. устанка

e

адничар и шумски р Својом храброшћу и умешношћу прославио. се у низу победа над окупатором и домаћим издајницима. Погинуо је у јуришу на Купрес 15 августа 1942 r.”.

Уз марке за прославу устанка у Хрватској од 27 јула 1941 r.: Пи |

„Упоредо са устанцима у другим нашим републикама развијао се народни устанак у Хрватској.“ 3

Један од вођа устанка је народни херој Марко Орешковић-Крнтија. Рођен 1895 године у Широкој Кули, срез Госпић, у сиромашној сељачкој породици“.

„Он је један од организатора народно ослоболилачке борбе у Лици. Његов политички рад у току устанка нарочито се истицао у стварању братства-јединства између Срба и Хрвата у Хрватској“. Ухваћен од четника и, после зверског мучења, убијен 920 октобра 1941 г.

Уз марке за прославу устанка у Македонији од 11 октобра 1941 г.:

„Народни херој Мирчо Ацев рођен је 1913 године код Прилепа. Као истакнути организатор устанка у Македонији био је ухапшен и страшно мучен. Не одајући своје другове, умире јануара 1943 родине под страшним мукама у затвору. Он је до краја свог живота остао веран син своје домовине и узбран члан КИЈ".

Код марке за прославу десетогодишњице Југословенске Армије:

„Југословенска Армија настала у народној револуцији пре десет година, постала је властитим снагама снажна непобедива народна Армија.

Она је у тешкој и великој борби ковала своју снагу и сигурно ишла напред под руководством свог Врховног Команданта Маршала Тита.

Своју десетогодишњицу Југословенска Армија дочекује као моћан фактор у очувању мира, одбрани граница и мирне изградње социјализма."

Тако је ова спомен књижица постала и мали уџбеник и потсетник на велике дане и велике људе из наше историје.

ба,

ДУЖНОСТ ЈЕ СВАКОГ ФИЛАТЕЛИСТЕ ДА УЧЕСТВУЈЕ У ТАКМИЧЕЊУ У ВЕЗИ СА ЈУГОСЛОВЕНСКОМ ФИЛАТЕЛИ-

CTHUKOM ИЗЛОЖБОМ!

(Поједине тачке такмичења објављене су у

рубрици: „Вести из Савеза")