Filatelista

Rezultat rada komisije je: da su pismo i marka na njemu autentični. Ideja I.ovrenca Košira ovde je prvi put provedena

u delo. Ovo je bila zasluga spitalskog upravnika pošte Ferdinanda Egartera, koji Je ovu prvu takozvanu preteču marku otštampao i upotrebio. S ovim je dokazano, tako stoji u kominike-u o ovom zasedanju, da je prva marka u svetu bila upotrebljena u Koruškoj.

Pismo sa ovom markom biće izloženo prvi put na koruškom sajmu u Celovcu u mesecu avgustu, u okviru jedne izložbe za uspomenu na Celovčanina Dr. Hermana, pronalazača poštanske karte.

Mi ćemo u idućem broju doneti detaljniji Opis i mišljenje o ovoj marci.

KRUNIĐDBENA MARKA U VEL. BRITANIJI I REĐDOVNO IZDANJE MARAKA SA KRALJICINIM LIKOM

U britanskom parlamentu izjavio Je generalni direktor pošte da će za kraljičino krunisanje biti izdana jedna spomen mar= ka od 2» p. i da će pre kraja ove godine

biti pušteno u tečaj definitivno redovno,

izdanje poštanskih maraka sa kraljičinim likom.

NOVI VODOZNAK ZA MARKE VELIKE BRITANIJE

Zvanično usvojen vodoznak za poštanske marke Velike Britanije: inicijali Kraljice Jelisavete „B II R” sa krunom.

MARKE KRALJICE JELISAVETE

Svet se sprema za jedno novo polje rada u filateliji — za specijalnu zbirku ma–raka sa slikama kraljice Jelisavete. Da bi ta zbirka bila potpuna, trebalo bi, svakako, početi sa markama, na kojima je njena slika kao princeze. Da bi olakšao posao tim sakupljačima, „Stamps” donosi spisak tih maraka sa slikom princeze Jelisavete (sa oznakom brojeva po Iverovom. katalogu):

| __Južna Rodezija — Br. 65, 67.

Капада — Бг. 173, 202, 227, 252. Kukova ostrva — Br. 73.

Malta — Cumšt. Бг. 219—2921.

Niue — Br. 77. 3 E Novi Zeland — Вг. 265, 267, 268, 275, 305, 306. Njufundlend — Br. 176. 221, 230. Samoa — Br. 145.

Svaciland — Br. 46, 47.

12 POŠTANSKOG UREDA O. U. N. U NJUJORKU

Pošto je likvidirao sve ranije primljene porudžbine maraka, sada vrši redovne isporuke, koje pristižu svakog dana — oko 100 narudžbina.

GREŠKA NA MARCI O. U. N.

Pre kratkog vremena povučen je sa prodajnog šaltera jedan tabak maraka od 9 c., na kojima je zastava Ujedinjenih Naroda bila na pola kopija. Marka je rađena u dve boje, u crvenoj i plavoj, na beloj osnovi. Štampanje je vršeno, jedno za drugim, u crvenoj, pa u plavoj boji. Plava boja u zastavi je na ovom tabaku bila otstampana jako pomerena na niže, te daje utisak zastave spuštene na pola koplja. Od 50 ovako otštampanih maraka prodato je oko 20 komada.

IZDANJE CELINA O. U. N.

Poštanska uprava O. U. N. izdaće kroz kratko vreme: jednu poštansku kartu dopisnicu od 2 c., jednu kovertu od 3 c. i jedan list za pisma za vazdušnu poštu (air lettersheet) od 10 c. Vrednosne oznake: na dopisnici biće slika palate O. U. N. (kao na marci od 1!/> c.), a na koverti i na pismu za vazdušnu poštu — zastava sa marke od 3 c. i

O FILATELISTIČĆKOM DOMU U MINHENU

Na strani 85 našeg lista za 1951 godinu bilo je reči o ovom domu, koji može poslužiti za primer celom svetu. Sada ćemo saopštiti našim čitaocima još neke novosti o njemu, iz „Oe. B. Z.”-a.

Uprava doma izdala je 7 nastavaka literaturmih vesti. Zbog sve većeg pridolaska filatelističke literature iz celog sveta morale su se ove vesti štampati u većem formatu na 60 strana.

Ova minhenska biblioteka ima skoro 10.000 svezaka. Po vrsti dela sastoji se iz skoro 30% monografija, i 20% kataloga blizu 50% stručnih listova na svima jezicima. Kao najstarija filatelistička dela su

181