Filatelista

ИЗ САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

Многе подружнице и: повереништва нису одговорили на последње расписе Савеза. Ко то до сада није учинио, нека одмах извести:

1) Да ли су одржали год. скупштину „у смислу расписа СФС вр. 78. Ако јесу, нека одмах поднесу затражене извештаје, а ако нису, нека јаве из којих разлога то није учињено. Скреће се пажња на то, да само по" дружнице одржавају скупштине. Повереништва“ треба да поднесу извештај-о раду у 1952 години, као што је то и расписом објављено повереништвима.

2) Многе подружнице ни повереништва нису доставили Савезу дефинитивне спискове својих чланова на дан 31. децембра 1952, као што је тражено расписом бр. 77. Због тога Савез води у својој евиденцији погрешно бројно стање њихових чланова. Молимо да се ти дефинитивни спискови одмах доставе, јер Савез неће ове године вршити отписе задужења чланарине у случајевима, где до тога нереда буде дошло због немарног рада подружнице или повереништва.

3) Услед већег брисања немарних чланова поједине подружнице смањиле су своје бројно стање на мањи број него што је предвиђено правилима СФС да морају имати да би постојала подружница (најмање 15 редовних чланова). Зато се аутоматски прет-

варају у повереништва Бечеј, Титово Ужи-

He и Црвенка. Нека одмах сазову скуп својих преосталих чланова и нека изаберу једног повереника и два члана, преко којих ће се код њих вршити пријем у чланство и обављати остали послови између Савеза и чланова повереништва, као што је то предвиђено чланом 2—6 Празнла СФС.

4) И ако се више пута расписима тражило да нам се јави, колико поједине подружнице, односно повереништва требају серија од копарских марака, које су издате током 1952 г., многе од подружница, па чак и неке са великим бројем чланова, нису до сад то учиниле. Скрећемо поново пажњу на наше расписе -бр: 75 и 76 и молимо да се то одмах учини. Одговорност неће пасти на Савез, ако такве подружнице не добију неке емисије или их не добију у потребној количини, па макар да су дозначили новац делимично или накнадно после рока.

Ових дана књиговодство СФС доставило је извод из рачуна свима лодружницама и повереништвима. То су изводи за уплаћене марке и аванс, као и за примљене марке до краја 1952 године. — Молимо да се хитно проконтролише и да нам се сагласност или евентуалне разлике или примедбе што пре доставе.

ИЗ УРЕДНИШТВА

Моле се подружнице и повереништва да одмах обавесте Уредништво о промени адресе одређеног лица на које треба слати часопис. Где нема промене, не треба ништа јављати. GODIŠNJA SKUPŠTINA. PODRUŽNICE МОМ! БАР

Podružnica SFS u Novom Sadu održala je svoju redovnu godišnju skupštinu 22. теbruara 1953 godine u društvenim proslorijama. Posle iscrpnog izvoštaja pretsednika o radu u protekloj godini pročitani su izveštaji blagajnika i n»dzornog odbora, a potom se prešlo na diskusiju, koja je bila veoma plo"допозпа. Na kraju diskusije doneti su zaključci u glavnom o slodećem: Da članarina za odrasle članove u 1953 godini bude 60 dinsra mesc„čno s tim, da svaki član· dobiia besplaino časop's »Filatelistu«, ako to želi. Da omladinci plaćati u ime članarine 20.— dinara mosočno. Da se pojača ideološko politički rad sa Сјапеђуота а патобио sa omladinom putem političkih i stručnih predavanja. Da se omladina vaspita u duhu prave filatelije, da u istoj ne gleda izvor.za zaradu već zabavu koja će doprineli njonom kulturno-političkom i vaspitпога и2сотл. Па Сјапећуо пе хазћора mišljenje da se osnuje Savez filatelista u vidu Potsavoza za AP Vojvodinu. Da se па пофег лош теstu ufiče na izradu što kvalitetnijih poštanskih maraka 1 па fo da so ne izdaju marke sa visolim nominalama. Da se kod preduzeća »Jugolilnatolijae izdeishvuie bolja ekspeditivnost pošiljaka namenjenih inostranoj razmeni.

S obzirom da je skupština dala staroj upravi razrešnicu, izabrana je nova Uprava u sledećom sastavu: prefsedn'k: Matović Mihajlo, I. potpretsednik: dr Grujić Nikola, II. potpretsednik p. pukovnik R-šković Branko, sekretar: Panić Milorad, blagajnik: Vokonj Mihailo članovi џшртаме: inž. Мегпог Mirko, Ostrogonac Ivan, Jojkić Borivoj; Rosman Josip, Filep Zolian, Kašai Karolj i Sub'ć Stevan. U nadzorni odbor izabrati su: vramov Sava, Militar Reže i Morović Nostor. a u Sud časti: Hadži dr Kosta, Jelesić dr Zdravko i Porvulov dr Viktor.

Pošta za podružnicu treba u buduće da se uputi na pretsednika Matović Mih-jla inspoktora Direkcije PTT u Novom Sadu.

Sastanci se održavaju u Društvenim prostorijama u Ul. Zlatne grede br. 7 svake ncdelje pre podne od 9—12 časova i četvrtkom po podne od 18 do 20 časova. -

25