Filatelista

1851 godine izdane su 3 vrednosti: od 2,5i 13 c., a 1852 g. od 13 c. u nešto izmenjenom izdamju. Ove marke upotrebljavane su za poštanske pošiljke misionara na Havajskim ostrvima za SAD. Ove su marke štampane u glavnom gradu Havaja, HonoJulu, u kmjigotisku i tehnički su dosta primitivno izrađene. Ali i ako su one po tehničkoj obradi vrlo primitivne, a i crteži na njima su meinteresanmtni, jer pokazuju samo velike brojke nominaimih vrednosti, ipak se ovde radi o vrlo retkim i zato skupocenim markama, naročito o vrednosti od 2 c., od koje je danas poznato svega nekoliko primeraka. Tako je u poznatoj Hindovoj zbirci bio jedam primerak, istina repariran,ali ipak od velike vredmosti.

Ove marke poništavane su žigom od debelih crta ili žigom „Homolulu. U. S. Postage Paid“. Pomati su i primerci ručno poništavani precrtavani običnim mastilom; tako su poništavale pošte ma manjim havajskim ostrvima. Poznata su još i meka pisma sa neponištenim markama, a postoje i pisma, koja su poništavana tek po prispeću u SAD.

Po vrednosti najbolje stoji marka od 2 centa, pa onda ona od 13 cemta iz 1852, pa one od 5 c. i od 13 c. iz 1851 g.

S. M. J.

NOVA IZDANJA U FRANCUSKOJ

U 1954 GODINI

U program za 1954 godinu predviđa se: za 20 mart, za „Dan marke“, jedna marka od 12—3 fr.; za 6 juni jedna spomen marka za desetogodišnjicu iskrcavanja savezničkih trupa u Normamdiji.

POVLAČENJE IZ TEČAJA FRANCUSKIH MARAKA

12 decembra 1953 povučeme su iz |есаја: marka od 12 fr. „Tour de Prance“ i 6 vrednosti znamenitih ljudi iz XII do XX veka.

13 februara 1954 biće povučene iz tečaja: 8 i 12 fr. (Gondomn), 40 fr. (Chambord), 40 fr. (Pic du Midi) i 50 fr. (Kaenska opatija).

IZDANJE CARSKE RUSIJE SA SLIKAMA ROMANOVA SA FINSKIM VREDNOSTIMA Jubitamo izdanje carske Rusije sa slikama Romanova pronađeno je sada sa finskim oznakama vrednosti. Finska je, kao što se zna, do 1917 godine bila u sastavu carske Rusije i imala je svoje posebne poštamske marke, odnosno ruske mamke, ali sa finskom. vrednosću, Tako je bilo spremljeno i izdanje Romamova sa finskom vrednošću, ali zbog revolucije nije bilo pušteno u fečaj, nego je propalo u štampariji. Jedam službenik državne štamparije u Petrogradu bio je uzeo tri kompletne serije i otišao u emigraciju. Jednu od tih serija prodao je poznatom ruskom filatelisti, ju-

u ME E У |"

veliru Agatonu Fabergu, koji ju je bio prikazao ma jedmož filatelističkoj izložbi u Finskoj, Sudbina ostalih dveju serija nije poznata i pored ozbiljnog ftragamja filatelista na sve strame.

SMSOVI JI

PRVA POŠTANSKA MARKA U DANSKOJ

Poštanskim zakonom od 11 marta 1851 godme uvedene su poštanske marke u Danskoj, a 1 aprila iste godine pojavila se prva poštanska marka. Ova prva imala je vrednost „Fire R. B. S.“ tj. 4 Rigsbanski]ling-a. To je bila tada opšta taksa za jedno pismo od 15,63 grama (= 1 1od).

Crtež za marku izradio je, gravirao i štampao M. W. Ferslew, dvorski graver iz Kopenhagena. Crtež pretstavlja kraljevsku krumu iznad ukrštenog mača ii skiptra. U spoljašnjem okviru je natvis „Kongeligt Post – Primaerke“ (kraljevska poštanska marka).

Ova marka je štampana na ručnom раpiru, s krunom u vodoznaku. Osnova je bila izrađena u dubokoj štampi. a slika u KMmnjigotisku. Boja je bila mrka. Tabaci neperforirani. Prvi tiraž bio je od 38.264 tabaka. |

Osnova sledeća tri tiraža bila je izrađena u Kmjigotisku.

Ukupam tiraž ove marke bio je 157.615 tabaka po 100 komada.

IJ. M.

FILATELIJA U ŠKOLI

Sakupljeni u jedno društvo „Cooperative Philatelique des Instituteurs“, oko 200 članova iz kruga mastavnika predamo su se odali iskorišćavanju filatelije u pedagoške svrhe. Budući da su i sami filateliste, ozbiljno su shvatili koliku im pomoć može pružiti marka mu njihovim predavanjima.

„Instruktivna афецја“, tako nazvama, nije neka moda skupljanja maraka; ona nema ničega zajedničkog sa „konstruktivnom“ filatelijom ili sa sastavljanjem zbiraka po temama. To je prosto na prosto, korišćenje slika na markama za bolje poučavanje mučenika, u bezbrojnim područjima. Pretsednik, — osnivač ove „Kooperative“, razdelio je br. 1 jednog biltena, iz koga se jasno vide ciljevi, kojima se teži u ovom poduhvatu. Taj bilten koristiće svima onim čitaocima, koje interesuju meiode poučavanmja i sistem ,„тагке — паgrade“ kao pomoćnog sretstva.

IZDAVANJE MARAKA U ČAST FP. A. O.

Prve marke, koje će izdati O. U. N. u 1954 godini, biće dve marke u čast P.A.O.: jedna od 3 centa zlatna/zelena i druga od 8 centa zlatna/plava, izrađene u Londonu kod firme Thomas de la Rue; one će pri-

15