Filatelista

x

kazivati simboličan klas, uokviren uobičajenim matpisima kod Ujedinjenih Nacija na pet jezika.

Za naše čitaoce, neupućene u ove skraćenice, moramo objasniti da F. A. O. dolazi od Food amd Agriculture Orgamization. Ovaj odeljak O. U. N. ima četvorostruki cilj: pomoći narodima da uzdignu svoj standard života, poboljšati ishramu svih zemalja, raditi na razviću poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i majzad, poboljša Uslove seoskog stanovništva.

ŠTETA OPAMETI ČOVBKA

Švajcarski list S. B. Z. donosi jedno sacpštenje pod potpisom P. T'., koje prenosimo, radi pouke, našim čitaocima.

„U mojoj zbirci nalazila se jedna švajcarska marka „Poste Locale* sa muolkvirenim. krstom i sa plavim Žžigom P O iz Chur-a. Poslao sam tu marku ma ispitivanje i, na svoje ne malo iznenađenje, dobio izveštaj da se па miarci nalazi jedna pukotina od preloma.

Po jednom inseratu u jednom filatelističkom listu poslao sam marku u „Kkliniku“, jer sam mislio da se jedan takav mal nedostatak može lako ofklomiti. Mada je marka imala dobre rubove, upitao me je „hirurg“, da li bih želeo da ih još proširi. Odbio sam to s nalogom da se samo ona pukotina popravi, 5

Posle nekoliko medelja vraćena mi je marka i mogao sam, na žalost, samo utvrditi, da joj zadržavanje na klinici nije bilo od velike koristi.

Novi atest koji sam pribavio, glasio je: „Marka i žig originalmi. Primerak je, me-

đutim, jako ispran i sa cele zadnje strane ·

ojačan papirnom kašom (Ovaj mačin repa-

rature radi se specijamo u онај 1 Метаској).“ Pošto nisam hteo da imam u svojoj zbirci nijednu tako repariranu marku, poslao sam je jednom: specijalisti, koji ju je ocenio sa 20 franaka. i

Pre popravke vrednost marke je bila 90 fr. — Troškovi na reparaturu i poštarinu iznosili su 14,50 fr.; ispitivanje 3,50 fr.; svega 17 franaka.

Posle ovakog računa odlučio sam da uništim ovu marku, i izlečio sam se od takvih pokušaja repariranja maraka po „Kklinikama“. IZ ENGLESKIH KOLONIJA

28 novembra u veče pošli su kraljica Jelisaveta II i hercog od Edinburga na svoj polugodišnji „Commonwealth-Tour". Vazdušnom. krstaricom „Canopus“ kraljevski par je majpre, — novina za britanskog suverena! — preleteo preko Atlantskog okeana za Njufundlarnid i zatim, posle sata i po, dalje za, Bermude, gde je predviđen jedam: dam odmora. „Royal Tour“ počinje zvanično na Jamajci, odakle će se put naslaviti brodom. Ide se kroz Pamamski kanal, preko Fidži-ostrva, Tomga, Novog Selanda, Australije, Kiokosovih ostrva, Cejlona, Adema, Kenija-Ugamde, Tobruka, Malte i Gibraltara; sredinom maja угаса se u London. Pored zvaničmih iprimamja i drugih svečamih mpriredaba ostaviće ovaj put svoje tragove i u filateliji: u posećenim kolonijama biće Do jedna vredmost iz serije u tečaju izdata s pretiskom „ROVAT, VISIT 1953 (ili 1954)“, s izuzetkom Novog Selanmda i Australije, koje će izdati maročite prigodne marke. Marke će Ба: ргодаvane samo nedelju dama, odnosno za угеme ftrajanja posete, (S. В. 2)

KOVERTA SA DVEMA VREDNOSNIM

OZNAKAMA

Neumpotrebljena koverta br. 27 A. sa dvema vrednosnim oznakama — u gornjem desnom i donjem levom uglu, ali u izvVrTnutom položaju, — na prednjoj (maslovnoj) strami objavljena je kao zanimljiv specijalitet u broju 4 za 1951 godinu, na strani 119, „MEilateliste“.

Sada nam je došla do ruku ista takva koverta — upotrebljena. Koverta je pošla

iz Prilepa, što se vidi iz jasnog otiska žiga pošte Prilep od 15. II. 51. Bram. Nevaković

Е5ЗЕЈГ ООРЕУМН КАКАТА

Kod poslednje dopisne karte od 10 dinara, koja je sada u tečaju, pojavi:i su se eseji koji se razlikuju od origimala samo po papiru. Kod njih je papir plavičast 1 заsvim tanak.

Kako saznajemo, ovi eseji su služili kao završni zaštitni listovi u paketima dopisnih karata, koje su u tečaju,

16