Filatelista

'1) Експрес писмо од 28. ХЛ. 1949, упућено из Цриквенице за Загреб, франкирано са „крајобразом“ од 7 кн. и порто марком од 2 кн. црвеном из издања од 12. 1Х. 1941.

2) Препоручено писмо упућено из Земуна 16. УТ. 1943 за Загреб, франкирано „крајобразом“ од 12 кн. и порто марком од 0.50 кн. (сиво-маслинаста, светло-плава из [] издања порто марака из 1942 г.).

3) Обично писмо, франкирано службеном марком, послато с поште Пакрац новембра 1942 г. (нечитак датум жига), а приспело у Загреб 28. XI. 1949.

4) Писмо из поште Клис, експедовано 11. ХМ. 1941 за Загреб са таксом наплаћеном у головом новцу.

5) Војничко писмо без франкатуре, са службеним жигом јединице, приспело у Загреб 23. XI. 1943.

Поседујем два интересантна исечка спроводних листова поште Трпањ. На првом од 15. П. 1942 такса је зарачуната у готовом новцу и то означено у заглављу једноредним жигом „ФРАНКО“, а остало је писано мастилом, и дофранкирана је још и марка од

Д. Јанићијевић

0.50 кан. из серије „крајобраза“. Други исечак франкиран је марком од 0.50 кн. из серије „крајобраза“ и са порто марком од 2 жн. (из [1 редовног издања из 1942г.). Обе су марке поништене жигом Трпањ са датумом 26. XI. 1942.

»

Као плод ,„филателијстичке игре“ познате су ми: · 1) „Мешовите франкатуре“ из Шибеника, које садрже: италијанске марке, марке НДХ и слепарско издање (прво) и неслужбено (друго) Шибеника из 1943 и 1944 г.

2) Употреба половљених марака код пошта Тузла и Рајловац.

=

Свакако да ово нису једине интересантности. Верујем да их има још цели. низ непознатих и не би било на одмет да их сопственици публикују.

Све је пак ово доказ 'нередовности, хаоса, који је владао у апарату окупатора и његових савезника — квислинга.

Два претфилателистичка писма поште Мишљеновац

Као скупљач претфилателистичких писама набавио сам два писма мишљеновачке поште из године 1858 и 1859, која су врло интересантна за поштанске прилике из тога времена. У Мишљеновцу је пошта постојала од 1856 до 1879 године; до 1872 године није имала жигова; тек од 1872 добила је округао прстенаст жиг.

За разлику од писама других пошта из претфилателистичког времена, која су већином са поштанским жиговима, било правим или округлим, писма ове поште у то време немају никакав жиг. Па и ова два писма, упућена „Управитељству пошта у Београд“, као одговор на расписе, које је Управитељство пошта из Београда тражило од настојника пошта у Мишљеновцу, немају никакав жиг, а писана су старим рукописом са дебелим и танким јеровима и др.

У писму из 1858 године настојник поште мишљеновачке, М. Нешковић, извештава да се код њега у служби, као поштоноше, налазе четири лица.

У другом писму садржина је много интересантнија за све нас, скупљаче претфилателистичких писама, јер се у њему говори о промени имена вароши Гургусовац. Верујем да многи и не знају да је Гургусоваци Књажевац исто место и да се Гургусовац од фебруара 1859 г. назива Књажевац.

Ево преписа тих писама: | писмо. Е Славном управитељству поштанском Најстојника Поште Мишљеновачке извјестије На предписаније Славнога Упразитељства Пошта од 8. тек. мес. Н. 1172 одговарајући понизно му јављам да се при пошти овдашњој свега четири поштоноше наоде, а именом Милован Илић, Станојле Миладиновић, Радован Миладиновић, Миленко Мишић, и то сви су родом одавде људи фамилиарни. Бр. 25 | 10 Марта 1858 год. у Мишљеновцу М. Нешковић П писмо. Славном Управителству Поштанском Настојника Поште Мишљеновачке извјестије Из Расписа Славнаго Управителства Пошта од !1 тек. Мес. Н. 463 увидио сам да ће се до садања варош Гургусовац унапредак називати Књажевац, кое да ћу се по истом 'управљати, овим га поназно увјеравам. Бр. 28 14 фебруара !859 год. у Мишљеновцу М. Нешковић