Filatelista

И а_–

'speranfo ma rke Z

би:

Vrlo nezgodan postupak proveden je s markama od 300 dinara sa crvenim pretiskom ST”! VUJNA. Poznato je da je ova marka bila štampana u malim tabacima od 12 komada, sa belim rubovima tabaka. Izdanje je bilo od 12.000 maraka, (1.000 tabačića). — Početkom oktobra prispeo nam je od jednog prijatelja jedan tabačić od 8 таraka sa pretiskom natpisa u crvenoj boji na rubovima tabačića. Taj crvemi rubni pretisak glasi „E.SPERANTSKI KONGRES /38-a UNIVERSALA KONGRESO DE Е5PRRANTO 1953 / CONGRESO DELI? Е5PERANTO”. Pošiljalac je napisao da ima 250 takvih tabačića (sa zadnje strane numerisanih sa 1—250), da se njihova boja razlikuje od boje maraka u tabačićima od 12 komada |. ј. da je jorgovanasta mesto ljubičasta. — Pa može se ustanoviti neka

mala razlika u boji, jer su marke iz фа-_

bačića od 8 komada nešto svetlije. — Dalje nam je bilo saopšteno da su svih 250 tabačića od 8 maraka bili prodati jednom Amerikancu. — Ali, time još nije zagoneika bila razrešena! Odakle potiču ovih 250 tabačića od 8 maraka; ko je izdao nalog za njihovo štampanje; zašto je trebalo da rubovi tabačića budu pretiskani i gde i ko je prodao tih 250 tabačića i po kojoj ceni? Sve su to pitanja, koja inlieresuju skupljača, naročito s obzirom па to da se danas za jednu marku iz tabačića od 8 komada zahteva 35 do 40 franaka. I da bi se sad u ovu misterioznu rabotu mogla uneti jasnoća i potrebno objašnjenje, koje bi potpuno odgovaralo istini, naš odeljak za novosti obratio se na upravu PTT' zone B sa devet precizno postavljenih pitanja.

Pismom od 19 oktobra 1953 g. bilo je odgovoreno na naših 9 pitanja nešto sumar– no, ali još uvek dosta iscrpno, da bi se moglo dati obaveštenje o „istorijatu Dpostanka” tabačića od 8 maraka — da bismo uprostili stvar, donosimo doslovni tekst odgovora:

ZO EO O ни МИ а 3 72

one B od 500 dinara

петој аи: о ~ = ~ :

„Mi smo poručili kod Glavne direkcije PITE u Beogradu 15.000 komada maraka od 300 dinara. Nehotično je pak Glavna direkcija PT" poručila kod Štamparije samo 12.000 komada maraka, koje su bile otštampane na papiru za tabačiće od 12 таraka. Nedostatak od 3000 komada utvrđen je kod nas tek pri preuzimanju i odmah je reklamiran. Štamparija je međutim ostali papir već bila isekla u tabačiće od 8 maraka za jugoslovensko izdanje, i ti su tabačići bili upotrebljeni za naknadno dobivenu našu porudžbinu, odnosno za onaj nedostatak.

Nakle, mi nismo nikakve različite tabačiće bili poručili.

Т u pogledu razlike u boji kod ova dva tabačića — koja se u ostalom može Pprimetiti samo pri vrlo pažljivom posmatranju — pri narudžbini nije ništa bilo pomenuto. Ona se može pripisati samo me potpuno istoj mešavini boja.

Mi nismo primili nikakve tabačiće sa crvenim natpisom na rubovima fabačića i nepoznato nam je ko je za to mogao biti izdavalac naloga. — Na svaki način mi ćemo pojavu tabačića sa 8 maraka sa crvenim natpisima na rubovima — koje su nepravimo nazvani blokovi sa 8 maraka — u našem službenom listu opozvati.

Marke su bile prodavane na poštanskim šalterima po nominalnim cenama. — Izdanje je sada već rasprodato.

S poštovanjem Direktor PT.

Mora se još reći da su marke :Jugoslovije od 300 dinara plave štampane u ftabačićima od 8 komada, dok su ljubičaste marke od 300 dinara Zone B (12.000) izdate u tabačićima od 12 maraka.

Iz navedenih podataka jasno proizlazi, da su crveni natpisi na rubovima tabačića izrađeni privatno i zbog toga su bez filatelističke vrednosti. Pilatelistička igrarija (Mache) neće biti katalogizirana u „Cumštajnu”. i

(Iz švajcarskog lista B. B.-Z.)

СВИМА ПОДРУЖНИЦАМА И ПОВЕРЕНИШТВИМА Обавештавају се подружнице — повереништва да се држе следећег упутства, како не би дошло до неслагања у бројном стању између бројног стања Савеза са бројним стањем подружнице-повереништва,

[. За свако брисање и уписивање нових чланова у евиденцију Савеза, потребно је доставнти стање чланства канцеларији Савеза најкасније до о у месецу за прошли месец, како би и Савез могао припремити и предати бројно стање за прошли месец.

На пример уколико допис са молбом за брисање чланова за месец фебруар дође

~