Filatelista

POVODOM ЕАЗРЕОРАЈЕ FARUKOVE ZBIRKE NA DRAŽBI

Od dana odlaska kralja Faruka iz Egipta, jula meseca 1952 godine, vrlo često u filatelističkoj štampi, a i u dnevnoj, pisalo se o zbirci poštanskih maraka, koju je on morao ostaviti u sefovima svoje palate, jer nije imao vremena, da ponese u izgnanstvo. Sada će ova zbirka biti izložena prodaji i to na dražbi koju prire-

đuje za račun Hgipta poznata londonska”

filatelistička kuća Harmer, koja je.dosada rasprodala na dražbama u svoje vreme Ferarijevu zbirku, pa Ruzveltovu i jedan deo zbirke bivšeg rumunskog kralja Karola.

Šta se nalazi u Farukovoj zbirci, to žele svi filatelisti da doznaju pa i oni koji nemaju mogućnosti da ma i jedan komad iz ove zbirke kupe na dražbi.

Harmer je kao stari i isproban+ aukcionar zbirku komercijalno. podelio u čefiri dela:

1.) Generalna zbirka celoga sveta većega razmera;

2.) Razna specijalizovana područja;

3.) Poklon zbirka i albumi koje je Fa-

ruk kao kralj dobio od mnogih vlada na poklon kao i od poštanskih direkcija, i

4.) Specijalna zbirka Egipta, najveća i najpotpunija dosada.

U Generalnoj zbirci koja je podeljena na evropski i prekomorski deo, nalazi se u:

a.) Kuvropski deo: Albanija-specijalna zbirka verovaitno iz porodičnih obzira sakupljana, jer je porodica Farukova роreklom iz Albanije. Francuska sa kolonijama, Nemačka sa avionskim izdanjima u celim tabacima. Naročito je lepo obrađena i popunjema skupocena zbirka LombardVenecije dok su ove provincije bile pod Austro-Ugarskom monarhijom. Napulj je zastupljen sa jednom plavom Trinakrijom, a na pismu koje je bilo upućeno u Aleksandriju, nalazi se Toskana od tri lire zajedno sa 20 i 40 centi. Naravno u ovako skupocenoj zbirci kao što je Farukova, nalazi se i Moldavija i fo u paru i jedan komad od 108 parala, sa naročito lepim i svežim žigom Galac na čitavom pismu.

Џ 83 klasera nalaze se nerabljene marke čitavog sveta, ali samo nova izdanja.

b.) Prekomorski deo: Britanska Gujana od 2 centi iz 1850 godine, jedan od svetskih rariteta, nalazi se u ovoj zbirci, zatim „Vud blok” pogrešan tisak Rta Dobre Nade, 2 kom. nerabljena Mauricijusa od 2 penija „Post Paid” iz 1848 god. Britanska severna Amerika zastupljena je sa mnogim retkostima.

U ovom delu nalazi se jedna vrlo skupocena specijalna zbirka, većih razmera,

Kroz filatelistički svet

Meksika, koja se neće rasparčavati, kao i mnoge druge specijame zbirke. Konfederacija država Amerike zastupljena je sa jednom specijalnom zbirkom.

Sjedinjene države Amerike zastupljene su sa mnogim retkim komadima kao i sa Jednom zbirkom Havaja u kojoj se nalaze i dve retke misionarske marke iz 1851 godine.

Osim toga zastupljene su mnoge države sa svojim specijalnim izdanjima i među njima se nalazi naročito skupoceni albumi srednje američke države Kosta Rike. Sve ove zbirke su u luksuznim albumima i kazetama.

Egipatska zbirka, jedna od najpotpuniJih i najvećih na svefu, sastavljena je od dve poznate zbirke Egipta: Makenzijeve i Alberta EKida, a dopunjene od strane Faruka. U ovoj zbirci naročito je bogato zastupljena zbirka eseja i probnih otisaka;

Naročito pada u oči rasipnički obrađena prva izdanja egipatskih maraka, gde se nalazi jedan dvanajsterac od 5 pijastera roza sa- četiri ostale vrednosti ovoga izdanja na pismu.

Izdanja iz doba vladavine Farukove zastupljena u svim fazama štampe, od probnih otisaka do originalnih tabaka.

Poznata „Fuad serija” zastupljena je u nekoliko stotina kompletnih serija.

= 1 =

Tako je od strane filatelista pozdravljena prodaja ove zbirke ipak je za žaljenje odluka egipatske vlade da ovako bogatu i jedinsivenu u svetu zbirku maraka Egipta i naročito eseja i probnih otisaka rasparča, umesto da se ista stavi u Poštanski muzej Egipta i sačuva za čovečanstvo, jer bi od ovako sačuvane zbirke Egipat imao više koristi nego od valute koju će momentalno dobiti.

Ukupna vrednost Farukove zbirke nije još poznata, iako je od strane Harmera procenjena i štampan kafalog, ali se kod te procene radi o počeinim cenama, fako da se ne može još znati prava vrednost koJa svakako da će u engleskim funtama iznositi nekoliko hiljada ili nekoliko miliona švajcarskih franaka,

SM:

JUGOSLOVENSKI PISCI U SVAJCARSKOM ČASOPISU

U švajcarskom filatelističkom časopisu „B. B.-Z.”, br. 1 za ovu godinu objavljena su na nemačkom jeziku dva članka jugoslovenskih pisaca, koji su vrlo interesantni |] za naše čitaoce.

Prvi članak je Dr. Vlad. Murka iz Ljubljane „Joseph Hecht, ein vergessener VoOrkampfer der Weltpostvereinsidee und seine Uebersicht+ des europšischen Postnetzes