Filatelista

DET НИ

после 5 марта, исти се неће узимати у обзир и брисање ће се извршити у месецу марту.

Да не би дошло до неслагања у бројном стању, молимо подружнице-повереништва да се држе овог упутства.

2. Обавештавамо све подружнице-повереништва да сву пошту намењену Савезу шаљу на адресу: Савез филателиста Србије, Београд, поштански фах 702., а све новчане пошиљке за Савез филателиста Србије треба слати на текући рачун Савеза, број 108-Т-440.

ИЗ ПОДРУЖНИЦЕ „ВРАЧАР“ Подружниза „Врачар“ преселила се у Синђелићеву улицу бр. 8. Састанци се одржавају сваке среде од 17 до 20 часова,

PROSLAVA 150-GODIŠNJICE ROĐENJA SLOVENCA LOVRENCA KOŠIRA, IDEJNOG TVORCA POŠTANSKE MARKE

Na dan 27 jula ove godine navršava se sto pedeset godina od rođenja Slovenca Lovrenca Košira, idejnog tvorca poštanske marke. i

Tim povodom Savez filatelista Jugoslavije će u zajednici sa Pilatelističkom zvezom Slovenije organizovati u Ljubljani na dan 27 jula ove godine, svečanu proslavu.

Generalna direkcija PTT ovih dana je jzdala dokumentarnm brošuru „Lovremc Košir“ od Milomira Lj. Mičića. Ovu brošuru Generalna direkcija PTT. . uputila je svim poštanskim upravama wu svetu, a na molbu Saveza filatelista Jugoslavije ustupila mu .je besplatno 25 primeraka ove brošure, koje će SFJ uputiti FIP-i i svim nacionalnim filatelističkim organizacijama začlanjenim u PFIP-i.

Filatelistička zveza Slovenije vrši obimne pripreme za ovu proslavu.

DRUGA JUGOSLOVENSKA FILATELISTIČKA IZLOŽBA

Takođe na dan 27 jula biće otvorena u Ljubljani i II jugoslovenska filatelistička izložba i trajaće do 8 avgusta. ·

Na molbu Saveza ilatelista Jugoslavije Generalna direkcija PTT odlučila je da

izda jedmu prigodnu marku sa motivom

stare Ljubljane.

Tim povodom izdaće Savez filatelista Jugoslavije i posebnu prigodnu kovertu i pripremiti nacrt za prigodni poštanski žig.

Svi naši republički filatelistički savezi, podružnice, povereništva i filatelisti treba da još odmah otpočnu sa sređivanjem i pripremanjem svojih filatelističkih objekata za ovu vrlo značajnu jugoslovensku filatelističku izložbu.

ми УМ “и iy

Obzirom da se izložba održava u okviru proslave 150-godišnjice rođenja Lovremca “Košira, to bi tematika izložbe terbalo da bude u duhu ove proslave, tj. trebalo bi izlagati materijal u vezi sa doprinosom | Lovrenca Košira uvođenju u promet poštanske marke. Isto tako trebalo bi prikazati svestrani razvoj poštanske marke i pošte kod nas i u svetu, i to od uvođenja prve marke do današnjih dama.

Radi svestrane popularizacije jugoslovenske filatelije u našoj zemlji, Savez filatelista je pri organizovanju I jugoslovenske filatelističke izložbe išao za tim da se na njoj izloži što raznovrsniji materijal, da bi po kvalitetu kod nas dostigao najveći nivo u čemu se i uspelo. No, za razliku od Prve izložbe, Druga treba u okviru napred nabačene tematike da postigne mnogo veći kvalitet nego što je ostvarivan na dosadašnjim našim ižložbama. Ovo je nužno i zbog donekle nezvaničnog međunarodnog karaktera koji Savez filatelista Jugoslavije pridaje ovoj izložbi u vezi njeDog održavanja povodom 150-godišnjice rođenja Lovrenca Košira.

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA SAVEZA FILATELISTA JUGOSLAVIJE Poslednja skupština SEJ održana je u

Beogradu na dan 14 septembra 1959 godine

za vreme održavanja I posleraine jugoslo-

venske filatelističke izložbe.

Iza ovoga trebalo je, iduću skupštinu SFJ, prema zaključcima od 14-IX-1952 godine i čl. 6 Pravila SFJ održati u Beogradu najkasnije do 1 juna 1953 godine.

Međutim, kako je za svako održavanje skupštine SFJ potrebno utrošiti oko 1920150.000 dinara, a Savez filatelista Jugoslavije je na Prvoj jugoslovenskoj filatelističkoj izložbi bio u gubitku za oko 500.000 dinara, to se do 1 juna 1953 god. skupština SFJ nije mogla održati, pa je PretsedniŠtVO SFJ zatražilo od svih republičkih filatelističkih saveza saglasnost (koji je i dobilo) da se skupština SFJ održi do jeseni 1953 godine.

No, kako se finansisko stanje SPFJ nijz popravilo, jer danas SFJ duguje još oko 350.000.— dinara (a i republički savezi nisu SFJ-u uplatili svu svoju dužnu Сапаrinu, i пегедоупо je uplaćuju), — to se skupština SFJ ni do danas nije mogla održati. -

Obzirom da će se 27 jula ove godine održati u Ljubljani pomenuta proslava i otvoriti II jugoslovenska filatelistička izložba, to će se neposredno pre toga održati ı godišnja skupština Saveza filatelista Jugoslavije.

ОБНОВИТЕ ПРЕТПЛАТУ ЗА 1954 ГОДИНУ! ПЛАТИТЕ ОДМАХ ДУЖНУ ПРЕТПЛАТУ!

38