Filatelista

0 - митинга па“ 7 пши“

Odgovor Redakcije „Filateliste“ Upravnom · odboru Filatelističkog saveza Hrvatske

U poslednja dva broja (12/53 i 1/54) „Filatelije“, glasila Filatelističkog saveza Hrvatske, objavljeni su napisi u kojima se na neprincipijelan način Redakcionom odboru „PFilateliste“ prigovara Zbog objavljivamja dopisa D. Blagojevića i A. Sekelja, članova SFJ-a, o. nekim pitanjima i poj3avama koja, prema njihovom mišljenju, zaslužuju kritički osvrt i filatelističku kritiku. Drugovi iz Upravnog odbora PSH ka-

Žu: „...mećemo i ne možemo dozvoliti da...

nestručnost i evidenina neobjektivnost, u ime kritike, koja s dobronamjerošću nema nikakve veze, uzimlje na nišan uvijek isti cilj.. Nama nije jasno na koji i kakav cilj se misli. Redakcioni odbor „ЕЛафе = ste“, neka bude jasno Upravnom odboru FSH, nema. nikakve druge ciljeve sem onih koji su sadržani u programu i sfatutu SFJ-a, a to je pre svega i iznad svega izgradnja socijalizma u našoj zemlji i jačanje bratstva i jedinstva naših naroda ЈЕ u skladu sa tim, propagiranje ideja amaterske filatelije. „Filatelista“ je dosada: d5o bezbroj dokaza za ovo i svaku aluziju o Suprotnom mi kvalifikujemo Као plod čiste fantazije.

U broju 1 „Filatelista“ ma strani 5 mi smo drugove iz PSH informisali o tome da je D. Blagojević dokumentovao svoj dopis „ЕПафене ска запа Езрегатпо kongresa“, podnoseći Redakcionom odboru „PFilatelista“ originalmi materijal koji je nabavio u Zagrebu prilikom održavanja Езреranto kongresa. Upravnom odboru FPSH stoji na raspoloženju da pregleda taj. materijal i uveri se da li je Blagojević imao osnova da kritikuje ili ne. Ne ulazeći u ocenu rečnika koji je drugi Mato Šerić našao za potrebno da upotrebi u odmosu na druga Blagojevića, mi smatramo da je, u svakom slučaju, Šerić pogrešio u oceni osećanja i dobrih mamera Redakcije „Filatelista“ prema našoj filateliji, pa prema tome i prema bratskom PFilatelističkom savezu Hrvatske. Naš zajednički zadatak, i PSH i Redakcije „fPilatelista” i svih filatelista, jeste da doprinesemo da jugoslovenska filatelija nađe svoj pravi amaterski put, da se afirmira i dobije ono mesto u našem MWulturnom životu koje joj i pripada. Tome nesumnjivo služi i široko iretiranje problema filatelije, maročito aktuelnih, za čim uostalom pledira i sa čime se slaže i FSH u svom uvodniku u broju 1 „Filatelije“. Prema tome, mi smatramo da drug Šerić nije imao pravo da čini prigovore i aluzije na dobronamernost i objektivnost· Redakcije „PFilatelista“.

Što se tiče „pune odgovornosti za sadrХај“ dopisa druga A. Sekelja, koji bi po

mišljenju Upravnog odbora FSH trebalo da padne na Redakciju „Filatelista“, moramo da izjavimo da se u konkremom slučaju ne slažemo sa drugovima iz PSH-a.

Drug Antonije Sekelj, kao što je i druBovima iz PSH-a poznato, zauzima u javnom životu ugledno mesto i položaj, a takođe je fumkciomer u esperanmtskim, filatelističkim i drugim društvenim огваттаcijama, u čijem radu uzima alttivnog i vidnog učešća. Drug Sekelj je dosada više puta preko filatelističke i dnevne štampe tretirao pojedina pitanja iz problematike jugoslovenske filatelije. Ređakcioni odbor „Filatelista“, obzirom na sve to, nije ni Jednog trenutka došao na misao da bi drug Sekelj mogao iz čiste pakosti ili zlonamer–nosti prema filafeliji ili filatelističkoj orgamizaciji kritikovati pojedine stvari na na– čin koji bi bio nespojiv sa njegovim ugledom i kao čoveka i kao javnog radnika.

Drugovima iz Upravmog odbora FSH-a moramo da napomenemo da mi naš Redakcioni odbor ne smatramo nekakvim cenzorskim odborom koji bi imao zadatak da baca u korDu sve one dopise koji kritikuju meželjene ројауе unutar filatelističke organizacije, a da objavljuje samo one članke kojima se kritikuje ono što van naše organizacije šteti ugledu i razvitku jugoslovenske filatelije. Ako bi spali ma takve pozicije, mi bismo izgubili svoj društveni smisao i svaku konstruktivnu ulogu. Zadatak svih naših časopisa jeste da Domažu da se iznalazi objektivna istina i objektivni i subjektivni uzroci nezadovoljavajućeg stanja u kome se damas nalazi naša filatelija, makar koliko nam to ponekad padalo teško. Nazivati s toga objavljivanje Jednog napisa, kao takvog, neobjektivnošću i meskrupuloznošću Redakcionog odbora zaista je i apsolutno i netaktično.

Redakcioni odbor „MPilatelista“ zbog svega toga veoma Žžaloste neosnovane optužbe drugova iz Upravnog odbora FSH-a. jer mu izgleda da su one zasnovane na neоргаудапот pbredubeđenju o nečem imaginarnom što uopšte ne postoji. Drug Sekelj, ubeđeni smo. želi napredak naše filatelije i njenih organizacija, kao što želi van svake sumnje i Upravni odbor FSH-a, i čemu služi i Redakcija „Eilatelista“. Mi smo svesni ogromnog doprinosa koji su filatelisti Hrvatske dali i daju u riznicu naše jugoslovenske filatelije. I zato smo iznenađeni stavom i neosnovanom osudom Upravnog odbora FSH-e.

Beograd, 20 februara 1954 god.

Redakcioni odbor „Filatelista“