Filatelista

Ае ЕН

Kroz filatelistički svet

JRDINSTVEN PFILATELISTIČKI DOKUMEBENAT U SVETU

„Večernje novosti” od 18. IX. 1954 donose ovo obaveštenje pod gornjim naslovom i sa podnaslovom „Prigodna serije maraka sa potpisima Pretsednika а i „сата MKtiopije”:

'U posedu pretsednika Saveza Filatelista Jugoslavije ing. Žive Đorđevića nalazi se Tilatelistički dokumenat koji Je nesummjivo, jedinstven u svetu.

Na ovom dokumeniu паја21 se prigodna jugoslovenska serija od 3 marke izdate povodom proslave desetogodišnjice Dyvugog zasedanja AVNOJ-a (1943—1953), preko kojih: se potpisao etiopski suveren Haile Selasije TI. U dnu su 3 etiopske prigodne marke puštene povodom šest го па od izlaska italijanskih okupatorskih trups iz Btiopije. Na svakoj od tih maraka nalazi se originalni potpis Pretsednika Неpublike Tita,

Obe ove serije odeljene su tekstom:

„U znak trajnog i iskrenog mprijateljstva maroda, Etiopije i Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Na šezdesci drugi rođendan Njegovog veličanstva cara Btiopije Haila Selasja Prvog. U Beograd: 23 jula 1954 godine”.

Prema mišljenju beogradskih filatelists ovaj raritet je verovatno i jedini filatelistički dokumenat u svetu na kome 5е паlaze potpisi) dvojice istaknutih! državnika današnjice. (Jugopres).'

sledećim

MBĐUNARODNI SASTANAK BKSPERATA U ŽENBVI |

_ Рогуан од FP. 1. Р-е, sastali su se u Ženevi 18 jula 1954 eksperti G. G. Cueni (Švajcarska), Fiecchi (Italija), Le Pileur (Francuska), Menge (Nemačka), Oliva (Italija), dr Wallner (Austrija) i finski pretstavnik za skandinavske zemlje. Sastanku je pretsedavao dr. Р. Мо: 12 Вагеја, гикоvodilac Međunarodnog ureda za borbu protiv falsifikata. Cilj sastanka bio je da priprema projekt uredbe za“ stvaranje Međunarodnog ureda za filatelistička ispitivanja. Posle jednog preliminarnog sastanka, održanog u subotu 17 jula, radi generalne izmene misli, sastanak od 18 jula je konkretizovao projektovanu uredbu. Ona je bila predmet duge i brižljive diskusije, u kojoj su uzeli učešća naročito italijanski pretstavnik FPiecchi, švajcarski Cueni, nemački Menge i franeuski Le Pilleur. Detencijom dr. Volfa, imala je da objasni

bata, uvek na visini, vođena s kompeprotivrečne tačke, koje odgovaraju raznolikosti običaja i navika u raznim zemljama. - |

Kad budemo dobili tekst uredbe (odobren od, skupštine FIP-e, — pošto su iri projekta odbijena u istoj skupštini), upoznaćemo s njim i naše čitaoce.

| "THRODORBE CHAMPION | ===

| U 81 godini života umro je T. Šampion 31 avgusta 1954. Sa njim nestaje jedna od najpoznatijih ličnosti u filatelističkom svetu. Malo pre toga došao je bio na odmor posle završetka rada na najnovijem izdanju Iverovog kataloga.

„Rođen 1873 g. u Švajcarskoj; počeo je da se bavi filafelijom još u mladim godinama. Posle višegodišnjeg rada u Ženevi preselio se u Pariz. Njegovo živo infteresovanje za sva filatelistička pitanja i mnjegova velika vrednoća izneli su ga ubrzo па čelo francuskih trgovca s markama. Ali, ono što je za nas mnogo važnije, on Je više od 50 godina obrađivao cene u katalogu Yver-Tellier-Champion i svojim radom je тпого doprineo njegovom unapređenju. Šampion je bio osnivač pariskog poštanskog muzeja.

Posle dužeg bavljenja u Parizu: prešao je- u francusko, podanstvo. Za mnoge njegove zasluge odlikovan je oficirskim redom „Legije časti”.

Šampion je imao možda najlepšu zbirku novih maraka do 1914 godine. U пјој su bile zastupljene skoro sve marke, i on je bio odani privrednik i pobornik generalne zbirke maraka; bio je да ljubitelj maraka na pismima.

Šampion je bio jedan filatelista, kakvi se danas retko mosu sresti.

BPAT,SIFIK ATI BADENSKIH BLOROVA

BIOLOG Crv. Krsta Badena iz 1949 godine, bez obzira što njihova -vrednost nije velika, pokušali su da falsifikuju. Palsifikovani blokovi štampani su u tipografiji, dok su originali bili štampani u heliogra= fiji: radi toga falsifikati nose karakteristike tipografskog štampanja. Ispitivanje sa lupom tačno pokazuje čistiji crtež. Između ostaloga, u originalima matpis „BLOCKPREBIS 3,50 DM” ima „B” usko i „R” široko sa malim gornjim kružnim delom, a brojka „3” je poravnata gore; kod falsifikata, međutim, nalazi se široko „B”, a isto tako i široko „R” sa velikim gornjim delom, a brojka „3” je bolje zaokružena. 154