Filatelista

PR ODAJA J ТЕРМЕ. БРЕСТ АТЕЉЕ ZBIRKE MARAKA | Nedavno je bila prodata jedma specijalizovana zbirka maraka Brazilije za cenu oko 2 miliona kruceirosa. što iznosi oko 9 miliona dinara.

NOVOSTI IZ INDIJE

1) Pod „Novim markama?” objavili smo koie su i kakve poštanske marke izdate za filatelističku izložbu u Nju-Delhiju, priređenu o proslavi stogodišnjeg jubileia indiske poštanske marke. Sem niih izdate su i spomen celine: koverta od 2 a. bela: zatvorena karta od 1'> a. plava. za unutrašnji promet: koverte za vazdušni роštu od 2 i 14 a., poštanske karte: od 9 pp.

2) Serija maraka s arheološkim motivima biće po svoj prilici od 96 januara 1955 ·Zamenjenma movom ·serijom s mofivima iz indiskog peftogodišnjes plana. Od najviše vrednosti u novoj seriji biće marka od 10 Е, а пе од 15 Е., какуа је и садапјој Seriji. čaj 15. VIIT. 1947. biće u 1100 vreme povučene iz tečaja.

NOV PAPIR ZA IPALIJANSKE МАБКЕ

Ministar pošta dao je saglasnost da se sadašnji papir za marke zameni papirom s novim vodoznakom ..petokrakom zvoezdom koja se ponavlja”. Kod novog VOdoznaka meće biti izvrnutih vidova, a na rubovima ftabaka neće više biti vodoznačnih natpisa.

IZLOŽBA MARAKA U HAVANI

U Havani, na Kubi, biće priređena u aprilu 1955 godine međunarodna filatelistička лога (СОРЕХ 1955), kao što smo u prošlom broju javili. Obaveštenja se mogu dobiti od sekretara izložbe: Dr. Brnesto Bello, 351. Obispo 56, Havana, Cuba.

RASPISANA NAGRADA ZA NAJLBPŠU SLIKU BOGORODICE NA MARKAMA Povodom Marijine godine ustanovio ie „Svetski savez skupljača maraka s hrišćanskim mofivima — Sv. Gabriel” jednu počasni medalju za najlepšu poštansku marku sa slikom bogorodice. Pozvati su filatelisti celog. sveta da do 31 decembra 1954 dostave svoje mišljenje „Sv. Gabrielu — Svetskom savezu”, Beč 69, Zollergasse 34. — Poštanska upxrava, čija marka dobije najviše glasova, biće odlikova= na Jednom počasnom medaljom.

VAZDUŠNI POŠTANSKI SAOBRAĆAJ

U ŠVAJCARSKOJ

Vazdušni poštanski saobraćaj švajcarskih aerodroma u Bazelu, Bernu, Ženevi i Cirihu pokazao je u 1953 godini ркгеко

Marke: koje su bile puštene u te- .

| :г

n 486. 300 OE više OBD u аи а |

ni: ukupna težina koja je ftransporiovana u toj godini bila je veća nego,i u једпој ranijoj godini — 2,400.562 Kgr:. Ukupna težina avionske pošte — pisama bila je triput veća od paketske pošte.

POSTANAK POŠTANSKBE SLUŽBE U PORTUGALIJI

Posle otkrića Vaska de Game portugalska trgovina počinje jako da se razviJa i dostiže do tada nepoznat stepen Drosperiteta. TI lisabonsko pristanište bi ргеplavljeno ogromnim kolonijalnim bogatstvom i posećivano brodovima svih zemalja. Т ц to vreme poštanska služba poče da funkcioniše i da se razvija.

Jedan dekret kralja D. Manuela od 6. XI. 1520 označava kao direktora portugalskih pošta nekog gospodina Luja Homena, koji je zatim bio potvrđen u svojim funk= cijama 2. VIIT. 1525 od kralja D. Joao ПЕ Pismo o tom potvrđivanju glasi otprilike:

„Uviđajući veliku potrebu da se u kraljevini održava poštanska služba i lica određena za fu službu da vrše prenos pisama verno i marljivo. neka bude u svakom pogledu moja posebna služba, kao i ona trgovaca moje kraljevine i da u njoj rade i znaju da trgovinski promet uzima veliki razvoj, nateđujem sa zađovolistvom

da se organizuju ove poštanske „službe u

mome gradu Lisabonu.”

Tako je postala pošta u Portugaliji; njome su se mogla slati pisma preko kurira i za udaljenosti preko pet milja.

Svako lice koje bude uhvaćeno na de= lu konkurencije ovoj službi, bilo ze kažnjavano kaznom od 100 kruzadosa. Ovaj 12105 bio. je ' deljen između direktora službe ı onoga koji je otkrio krivca.

„Ра Rivista filatelica d'talia”.

PRETSTOJBĆA NOVA IZDANJA

MARAKA ;

Iz Aygemtine avizirane su nove marke:

1) Od nove sezije za redovnu poštu, od koje je izdata samo jedna marka od 920 с. га slikom generala Josć de. San-Ma:fin, imaju, da iziđu još 15 vrednosti sa slikama znamenitih ljudi.

2) Za spomen na stogodišnjicu berze u Buenos-Airesu izdaće se marka od 1.50 P. :

3) O 40 godišnjici smrti Jorge Newbe= Ty, prvog argentinskog avijatičara, biće iz= date 2 spomen marke od 40 i 50 c.

4) O stogodišnjici rođenja F. Ameghino izdaće se jedna spomen matrka.

5) Izdaće se 18 spomen maraka za panameričke igre. |

Stogodišnjica argentinske poštanske marke proslaviće se 1958 godine jednom filatel. izložbom, kojom prilikom. će se iz-

žitne jedna

155