Filatelista

Једна од изложених збирки је „ЖиBOT деце на маркама" — која је својина члана Подружнице СФС у Суботици професора Ернеста Ласла и која веома укусно систематски обрађено обухвата одломке из живота детета од рођења до границе омладинског доба. Збирка је разрађена на вишестотина страница и до сада је свугде постигла највећа признања. Друга је збирка својина омладинке Шарчевић Наде средњошколке из Суботице „Деца на маркама" — која ту тему обрађује по сасвим другим принципима, — према државама која их је емитовала — тако да једна изложена збирка надопуњује другу. И ова је збирка естетски одлично разрађена и потпуно комплетна. '

Иако пре изложбе није учињена велика публикација за исту, она је ванредно успела, јер је исту посетило преко 800 омладинаца и 400 одраслих —- што је свакако леп успех за једну такву смотру. Поред збирки изложене су и награде (дипломе и медаље), које су власници изложених објеката постигли на међународним изложбама.

Активност Подружнице у Суботици

треба да истакнемо примером за друге

наше Подружнице, јер је та изложба поновни доказ, да се са незнатним сретствима и залагањем може постићи одличан успех. Осим тога овакве смотре су најбоља пропаганда за омасовљење филателије. ОБНОВЉЕН РАД ПОДРУЖНИЦЕ У ЗАЈЕЧАРУ

У недељу 17. ХД. 1957 одржана је скупштина филателиста у Зајечару, на којој је обновљен рад зајечарске подружнице. По свршеним претходним пословима за оснивање подружнице, изабрана је управа, у коју су ушли:

У Управни одбор: Др. Мића Мићевић, Цветко Живковић, Антоније Љубибратић, Србобран Петровић и Боривоје Карчевић. У Надзорни одбор: Др. Владета Јелисијевић,. Милојко Вељковић и Божидар Најдановић.

У Суд части: Др. Михаило Томић, Драгослав Петровић и Владислава Радојковић. Одлучена је ванредна чланарина од 1 јануара 1958: по 20 дин. за ред. чланове и по 10 дин. за децу.

Скупштина је решила да подружница преузме имовину и обавезе раније подружнице. Радује нас обнављање рада некад вредне и угледне подружнице. Обновљеној подружници желимо да постигне углед и успехе првих дана старе зајечарске подружнице.

СА СКУПШТИНЕ ПОДРУЖНИЦЕ

ЛЕСКОВАЦ

Подружница филателиста у Лесковцу одржала је 17. XI. 1957 скупштину у присуству 15 чланова и изабрала:

У Управни одбор: за претседника Бо– ривоја Живанчевића, за секретара Бору Аранђеловића, за благајника Стевана Предраговића, за чланове управе: Никола Игњатовић и Предраг Савић

У Надзорни одбор: Љубодраг Стојко вић, Ратко Димитријевић и Еман Роза.

У Суд части: Света Јањић, Добрила Михајловић и Љубиша Антић.

Обновљеној подружници желимо срећан и успешан рад.

MARKE — FILMSKI GLUMCI

U Beogradu se snima jedinstven film MARKE — FILMSKI GLUMCI.

Mlada jugoslovenska filmska režiserka. Marija Brtka došla je do originalne ideje. Snimiće film po naslovom „Porodica čoveka”, i fo putem korišćenja motiva isključivo sa maraka. Do sada smo dobili. sledeće podatke o ovome filmu. Preduzeće„Zagreb-film”, koje vrši snimanje filma, dobija pomoć od UNESKO-a. Film će biti u koloru i dugometražni. Naslov sam za sebe govori o vanrednoj ideji. Glumci, enterijeri i eksterijeri, ovoga puta poštanske marke, ustupljeni su mladoj režiserki od članova Saveza filatelista Srbije beograd=skih podružnica, kao i od strane nekih stranih diplomatskih „prestavništava u Beogradu. — Na ovome mestu treba istaći ovaj nesebični gest članova beogradskih podružnica, koji su se u ovome jedinsvenom slučaju u filateliji latili najtežeg. posla. — Bez obzira na vrednost i retkost. maraka, oni su izvadili iz svojih zbirki retke primerke maraka i stavili ih na upotrebu do završetka snimanja.

Mariji Brtki želimo uspeh, i to najveći i najbolji, a našim glumcima, poštanskim markama, zahvalnost, što još jedanput više zbližuju čovečanstvo u konstruktivnom delanju i napretku.

Dr. B. Novaković

ИЗ ХФС ЗАГРЕБ

Из Загреба смо добили обавештење да ће се 12 јануара 1958 одржати оснивачка скупштина за први Академски филателистички клуб, на који су позвати сви студенти филателисти.

24