Filatelista

koja je preštampavana u svega 1000 primeraka, t. j. 25 štamparskih tabaka, pre-

ma tome sa ovom greškom postoji svega |

25 maraka navedene vrednote.

10. marka. U datumu ,„,1943” о SU je sasvim blizu devetki;

18. marka. U datumu brojka а» је znatno oštećena i mmogo je deblja od četvorke u pretisku ostalih maraka u arku;

24. marka. U datumu oštećem donji deo brojke 4

30. marka. U datumu озесепа Бгојка „9” (vidi na sl. 2);

32. marka. U datumu tip brojke „8”

je „antiqua”;

40. marka. U datumu EB brojka „4” i oštećenje brojke „9” sa mpredmje strane.

U glavnom ovo bi bile tipične greške; koje se redovmo javljaju na svim štamparskim tabacima — od početka preštampavanja. Kao veoma interesaninu grešku treba napomenuti onu, koja se javlja samo kod marke od 10 lira avionske pošte, gde je

u matpisu „Verwaltungsausschuss” prvo Slovo „,S” duplirano, te natpis glasi „Verwaltumgssausschuss"” znači sa tri para

slova „s” umesto redovno 2 para! Ova se marka malazi u 40. polju štamparskog arКка marke od 10 lira, ali kod ostalih vrednota uopšte nije poznata (vidi sliku 2).

Na kraju treba da kažemo nešto i o falsifikatima prefiska ovog izdanja. Na slici 3 prikazani su najobičniji, neuspeli falsifikati, kod kojih su pretisci Jako, zamrljani, manjkavi, pa čak i delimično dvostruki. Ovi falsifikati se ne mogu ubrajati u opasne — a javljaju se najviše poništeni lažnim žigom pošte CETINJE (vidi sliku?3).

Mnogo su opasniji falsifikati — кој зе u poslednje vreme pojavljuju sve češće u Zagrebu — pa i u drugim krajevima naše zemlje. Isti su. po veličini i tipu slova potpumo identični originalnim prefiscima ali najčešće je prefisak na istima nesiguram, što dokazuje da su se ti falsifikati pojedinačno preštampavali, verovatno пеkom ručnom presom — a pri tome je došlo do neznainih pomeranja sloga u svim pravcima, tako da se pojavljuju dvestruiki (slabije i jače) pretisci — ali ima i dosta manjkavih pretisaka, kod kojih nedostaje po nekoliko slova u slogu.

Kao najveću retkost kod ovog izdamja trebamo spomenufi slučajan pretisak ma osnovnoj marki od 15 centesima smeđe boje umesto marke od 50 centesima (vidi „Pilatelista” God. IX. — br. 1—10 strana 134/135) od kojih maraka navodmo postoji

ura OBA ja 7, MOC. M,, ПИ NE "~

svega 2 štamparska ia: + j. 80 komada, ali je trag većini ovih polpuno za-

gubljen, tako da je poznato samo desetak primeraka ove retkosti.”