Filatelista

СОММАЈТВЕ... LA РНШАТЕТТЕ (5у. 69)

U poznatim publikacijama „OConnaitre...” u kojima u vidu džepnog formata povremeno izlaze publikacije u Kraćim osnovnim potezima iz svih oblasti mauke i umetnosti — nova sveska 69 posvećena je filateliji. |

Autor knjižice je ovom prilikom Lucien BERTHELO"T' pretsednik Međunarodne federacije filatelista (FIP) — a knjižica je izdata od wstrane izdavačke Кисе „Ј. В. Pailličre et Fils” 19, Rue Hautefeuille, PaTis 6.

Knjižica je namenjena svima onima koji žele da otpočinju sa sakupljanjem maraka — a nemaju nikakvog iskustva na tom polju.Jasno i jednostavno obrađuje autor sva područja filatelije, izrade maraka, izbor albuma i pribora — obradu zbirki itd. na 30 stranica na finoj kredastoj hartiji.

WOLFGANG POSER: „WIE: GESTALTE ICH MEINE MOTIVSAMMILUNG? ”

Izdanje „Verlag Enzyklopadie” — Leipzig/1958. Veoma dobro obrađena knjižica visokog džepnog formata na 56 stranica i 6 tabelarnih priloga na kredastoj hartiji (za umetni tisak) — koja će veoma korisno poslužiti svima onima, koji žele da se posvete sabiranju maraka sa određenim motivima i izgradnji tematskih zbirki. Delo „Kako ću ustrojiti moju motivsku zbirku maraka” obrađuje i pojedine najpopular– nije teme, CEO ба u O crtama daje РЕНЕ zbirki.

Veoma korisno delo, koje bi trebalo da nabavi svaki filatelista koji se odluči na

sabiranje maraka bo motivima. — Ova knjiga Je druga sveska u izdanju Centralne Komisije za filateliju LIPSIA — izdanja.

SVI INOSTRANI STRUČNI ČASOPISI I DELA MOGU SE KOD NAS PRETPLATITI U DINARIMA

Mnogi filatelisti bi želeli da nabave stručne kmjige, kataloge maraka i časopise — ali im nije poznato, da pretplatu mogu bez ikakve smetnje obaviti preko Izdavaćčkog preduzeća „FROSVBTA” Odeljenje za izvoz — UVOZ BEOGRAD — Makedonska ul. 24 (Telefon: 20950) — gde mogu imati uvida u kataloge svih izdavačkih preduzeća i dobiti imformacije o cemama pojedinih edicija ili godišnje pretplate na listove. Uplate su za filateliste veoma povoljne, jer

· ве računa za 1 SAD dolar 632.— dinara. —

Knjige pristižu na adresu poručilaca u roOku od 3—4 medelje od dama uplate protuvredmosti. MIHELOV BEVROPSKI KATALOG ZA 1958 GODINU

Već više puta je na stranicama našeg časopisa bilo reči o Mihelovom katalogu. Pa ipak, da li smo sve kazali, što je o Ovome velikom katalogu trebalo, i imalo se, reći.

Pre svega, a to je svakako i bitno, sa svakim novim izdanjem, Mihel je sve bolji, i to kako sadržajno, tako i grafički — tehnički. Samim tim on je, a to će ostati i za dogledno vreme, najpouzdaniji filatelistički vodić, više priručnik nego katalog. Predgovor, opširan uvod, praktični tabelarni prevodi filatelističkih pojmova i najvažnijih stručnih izraza i maziva boja na pet jezika, doista pružaju solidne i raznovrsne podatke o markama, vrstama štampe i papirima, vodoznacima, zupčanju itd.

Ро opštoj oceni wećine filatelističkih stručnjaka, obradi maraka u Mihelovom katalogu, bez malo, nema šta da se Dprimeti. I mi se pridružujemo ovom tvrđeпји 5 паротепот da primedbe роједnaca, strogo uzev, i same ne bi mogle да izdrže objektivnu kritiku, jer se često гаdi o kritici radi kritike, tek da se mešto kaže. To ne znači da treba negirati i ne obazirati se na mišljenje drugih. Naprotiv. Različitih shvatanja je шуек bilo i biće. Ona su i potrebna i korisna, jer se razmenom gledišta, često puta lakše dolazi do tačnih zaključaka. A koje je mišljenje ispravno, gde leži istina i suštima pitanja, ponekad je teško, pa i nemoguće, sa sigurnošću odrediti.

Obrada maraka jugoslovenskih zemalja pretrpela je izvesne promene. One su dobrodošle, a, istovremeno, i vidam su dokaz težnje uredništva da katalog bude što tačniji, pregledniji i bolji. I ta apso-

64