Filatelista

lutna, principijema i beskompromisna konzekveninost, po našem mišljenju, učinila je i doprinela da se Mihel vec duže vremena nalazi na jednom od prvih mesta u kategoriji normalnih svetskih kataloga maraka.

Nećemo mnogo da nabrajamo, recimo код тагака Сппе Gore, već je jednom ispravljena greška, da su prve crnogrske marke štampane na papiru sa vodoznakom „ZEIPUNGSMARKEN”,. a kasnije sa vodoznakom „BRIEBMARKEN”, dok Je u stvari, bilo obraimo. Ispravljene su i neke druge greške, a poneka je ostala. Uostalom, mi smo već i ranije pisali o nedostacima obrade i o pitanju cena паših maraka, pa o tom nećemo za sada govoriti, jer ibi to bilo ponavljanje već toliko puta iznošenih argumenata, a, drugo, to je stvar uredništva kataloga Koje, možda, ima svoje posebne principe i gledišta, od kojih, bar za sada, ne želi da ostupa.

S. Ostojić

MIHELOVI KATALOZI ZA 1958 GODINU

„Michel-Deutschland-Katalog” katalog za marke nemačkih izdanja za пеmačke zemlje u Evropi, kolonije i okupirane teritorije za vreme ratova. Neophodan katalog za sve one koji se bave skupljanjem mereka tih područja. Veličina 352 siyane. Cena 4, 50 nem. maraka.

„Michel-Europa-Katalog 1958" јеdam od majpoznatijih i najboljih kataloga, sa 1632 strane i 19.500 slika; u platnenom povezu. Cena 18,80 nem. maraka.

Michel-Ubersee-Katalog 1958/59” — kutalog marakz prekomorskih zemalja, sV. 1 (А — К), га 912 strana, bogato ilustrovan. Сепа 21,80 петп таггака.

Izdanja se mogu dobiti preko svih filatel. radnji ili preko izdavača: Mimchen

5. — Angertorstr. 2.

ji 1

„LIPSIA ВЕЈЕРЕМАВКЕК-КАТАТОС 1958. DEUTSCHLAND”.

Specijalni katalog: maraka Nemačke, u kome su obuhvaćene: stare nemačke države, ujedinjena Nemačka, — bez izdanja iz vremena Hitlera, — sva posleratna izdanja po zonama, Istočna i Zapadna Меmačka, Sarsko područje, nemačke Ко1оnije, okupirane oblasti, Dancig, Memel i dr., — izdat je za 1958 godinu. Na 250 strana izneta su sva izdanja do novembra 1957 godine. I ovo II izdanje je vrlo brižljivo obrađeno, u vrlo čistoj štampi, sa mnogo detalja i slika (maraka, 'blokova, vodozmaka i dr), sa cenama. svih ma– ika. Cene su date kako za svaku marku,

ko i za njihove podvrste. Istina, cene nisu meto pijačne cene, ali mogu vrlo korisno poslužiti za razmenu. Dat je i do-

те in La.

bar uvod i kratka skica istorije nemačkih pošta.

Katalog može dobro poslužiti skupljačima nemačkih maraka.

Cena mu je 4/20 nem. maraka, — u kartoniranom povezu.

Može se nabaviti preko svih Ttrgovina maraka i knjižara. Izdavač VEB BIBLIOGRAPHISCHES INSTITUT LBEBIPZIG. AMERIČKI LIST O ČLANKU D. SPAJIĆA

Povodom članka D. Spajića „Taksene marke Kraljevine Srbije sa MKontrolmim mionogramom KSR”, objavljenog u broiu 5—6/57 „FPilateliste”, mesečni list „Тће american Revenuer” u broju za februar 1958 g. donosi pod „naslovom „Елзса1 stamps of the kingdom of Serbia with control overprint „KSR” obaveštenje J. Šonfelda o pomenutim: srpskim taksenim markama, koje su izazvale interesovanje kod sakupljača taksenih.maraka u AmeTici. „CELOSTATNI VY\STAVA POŠTOVNIH ZNAMER. BRNO 1958”.

Prova propagandna brošura za mnacionalnu izložbu „Brno 1958” sa spiskom izložbenog odbora i wslikom ministra Dr. Alojza Nojmana, koji je mapisao uvodni vima ika novim ciljevima”. Posle toga ređaju se članci: Prof. Martineca „O razvoju naše filatelije”; Inž. Kalaseka „Grad Brno pozdravlja mac. izložbu mpošt. maraka „Bmo 1958”; — FP. Smolika, Dr. Halova, Dr. Popelarža 1 А. Мађше.

„BRDBALL OHNE GRENZEN”

Dobili smo na prikaz delo Volframa Gralerta „Erdali ohne Grenzen”, izdanje Uranije iz Lajpciga.

O ovome interesantnom delu za mas, filateliste, donećemo prikaz u idućem broju.

IZDANJA „LIPSIA” RATALOGA

Za prekomorske zemlje izdat je Каљфаlog u tri sveske (po azbučnom redu zemalja): I sveska (A — G). Cena 14,50 nemačkih тлагака.

II sveska (H — O). Cena 15,50 nemačkih maraka.

III sveska (P— Z). Cena 16,75 nemačkih maraka.

Kao IV sveska izdat je dodatak — dopune i izmene u sve fri ranije izdate sveske, — do 1957 godine. Cena ove sveske je 12 mem. maraka.

Sva su izdanja u platnenom povezu.

65