Filatelista

и MMC O OI ei |

data, — što se, naravno, Vidi na mpoštanskom žŽigu. Za festival Velike Britanije 1951 godine smislio sam gramdiozam plan. Festival je trebalo da se okvori 3 maja i ja sam saznao, da će se u parku, gde se festival mpriređuje, smestiti privremena pošta, koja će sva pisma Žžigošati specijalnim festivalskim žigom. Požurio sam огganizatorima festivala i mlakio um dve hiljade funti za dozvolu da sagradim svoj paviliom mpokraj festivalske pošte sa ekskluzivnim pravom da prodajem marke za sve vreme frajanja festivala. Ali to nije bilo slavno. Naprotiv, to bi mi domelo samo siguran mubitak. Ja sam računasao da ću na dam otvaranja festivala Dposlati industriske količine maraka sa speспајтта festivalskim žigom.

Bio sam toliko mbeđen u uspeh svoga '

poduhvafa. najvećeg u celoi svojoj Ката jeri filateliste, da sam poručio petsto hiТјада specijalnih koverata i Olpočeo Oogrommu icammpanju reklame ро dnevnim Tistovima. Nudio sam filatelistima celoga sveta kovertu fesbivala sa dve nove mar'e, adresovanu skumljaču i upućenu ma sam dam emitovanja, otposlatu i žigosamu па specijalnoj pošti na festivalu. Bio sam iedimi čovek na svetu, koji je to mogao da uradi, bar ma tako širokoj Баз. РоTudžbine su stizale sa svih strana. HiTliade, desefine hiljada skumpljača, slali su svoje adrese i tražili da im <е ovakav specijalitet pošalje u Pramcusku, u Nemačku, u Ameriku. Moskvu... Morao sam патлаћ да amgažujem čitav grad službenika sa šesdest dakfilografkinja, koje su pripremale koverte pišući na mjih adrese skupljača. — Morao sam ponovo da роги'cujem koverte. Sve je to zahtevalo ogromne investicije. Ustvari. uložio sam u ovaj svoj mprojelt pedeset hiljada funti — više od pedeset miliona. franaka, računajući da ću ma njima zaraditi najmanje trećinu...

Moia glavma briga bilo je vreme: ftreĐalo je u foku jedmog jedinog dana ud na iedmom jedinom mestu mpredati ogroman Troj koverafa, na kojima marke treba da

su pažljivo prilepljene i Žigovi sasvim vidljivi: radilo se o ipošiljci wtrasnom skupljaču. Naročitom ljubaznošću direkcije pošta dobio sam dozvolu da olkupljujem marke 3 maja u 0,1 časova i pošta je pristala da па taj dam radi do osam časova uveče. Sa čitavim štabom devojaka, čiji je posao bio da celoga dana samo Jepe marke na unapred spremijene koverte, računao sam da ću dobiti bitku, Uložio sam u moduhvat ceo 5уој novac. Ali, amprila meseca počelo je da se govori, da vrt, u kome treba da bude priređem festival, neće bifj gotov na vreme. Festival će ipak otpočeti 3 maja, i marke će biti emitovame foga dana, ali pošta i meke druge ustanove obpočeće sa radom dve nedelje docnije. Svi moji lepi snovi su Dali u vodu. Uprkos mojih molbi da se pošta otvori 3 maja, pošta je bila zatvorena ф ja sam bio potpuno upropašćen.:

'Ali, ono što je bio razlog: mojoj ргораsti, bio je istovremeno i razlog mome угаćanju u Život! Pomoću specijalne serije krunisanja muspeo sam, unajmivši SVe prodavnice maraka u Vindzoru da učinim ono što nisam mogao na festivalu. Potpumo ата роугафо sav svoj novac, šaljući u ceo svet serije maraka povodom krunisanja, sa mošte u Vindzoru.

Jedan od mojih mušterija neočekivano me je potsetio na to pre nekoliko nedelja. Вло је 10 mladić čija mi fizionomija mije bila potpuno nepoznata.

— Gledajte, — reče mi on u radnji u Oksford Stritu, — imam ovde nekoliko porodičnih portreta, koje bih hteo da vam prodam.

Pružio mi je mekoliko mprilično retkih maralxa kraljice Viktorije, Eduarda II i Džordža V.

— Obogatili. ste se zahvaljujući moioj porodici, — dodade on Sšmešeći:. se; — паdam se da ćete mi. zahvaliti plativši ove marke po dobroj ceni.

Pek tada sam prepoznao svoga sabesednika, Омладина сарађује

ИЗ ДОПИСА ИЗЛАГАЧА ПРВЕ ОМЛАДИНСКЕ ИЗЛОЖБЕ МАРАКА У. НОВОМ САДУ |

На столу лежи једанајест дописа, махом искиданих листова из свезака школских задатака, — једанајест младих рукописа. Покушаћу да саставим једну целину, кроз коју бих желео да читаоци, У оригиналу чују шта говори о себи, својој изложби и маркама — вредна омладина Новог Сада.

На дан 8 јуна отворена је Омладинска изложба марака у Новом Саду у школи „II, П. Њетош.“ Изложба је била отво-

рева до 25 јуна, те ју је посетило више школа из Н. Сада, излетници из других места, као и многи индивидуални посетиоци. Изложба је смештена у двема великим учионицама, а материјал је монтиран у 33 витрине, 17 великих оквира под стаклом, на 20 школских столова под целофаном и на две велике зидне табле. Укупна површина може се узети око 80 стандардних витрина.

127