Filatelista

Изложени материјал може се поде-

лити у 2 групе: на филателију и друго.

У групи филателије појављују се генералне збирке (комплет ФНРЈ, ВУЈНА, Данска, нова Мађарска итд.), тематске збирке (фауна, флора, развој саобраћаја на води, спорт и др.) обраде појединих тема откриће Америке, Дунав, Африка, напад на Египат и др.), почетничке збирке; „Ко је штог“ и др.

Ван филателије појављују се експонати са лепим етикетама за шибице; посебно падају у очи уметничка израда и

слике на јаланским етикетама. Надаље, „»Е“ налепнице и есперантске налепнице, као и фотографије излагача и њихових иностраних кореспондената. i |

Н' старији излагачи су од 18 година (двоје); најмлађи излагач је седмогодишњак, који зна да чита само ћирилицу и има потешкоће са читањем текстова на маркама. Просек старости је око 12—13 година.

Материјал су излагачи лепо средили, на прилично једноставан начин, са цр-

5 HRK пуштене

ним оквиром око марака. Излагачи су уложили много труда и воље; посебно треба споменути да су неколицина излагача лепили марке на вешто и укусно цртаним картонима и листовима албума.

Изложбу су посетили другови делетати годишње скупштине Савеза филателиста Југославије, а обишао ју је и претседних Савеза др Рибар. Како делегати са скупштине, тако и друг др Рибар дали су најлешше мишљење о изло-

жби — као добар пример за даљи рад“ са омладином. |

А сада дајемо реч најмлађима:

„Ја сам јако задовољна са изложбом и мојим маркама. Ове године сам први пут излагала марке на Омладинској изложби. Излагала сам мађарске марке и многе друге. Преко целе године вредно сам сакупљала марке, јер ми највеће з2-– довољство пружа филателија. Ја ћу се и даље бавити филателијом“, пише Софија Стојадиновић, ученица IV pazpena mome „JI. II. EĐerom“. _.

Ученица исте школе и разреда, тикође десетогодишња Нада Станишић послала. је допис: „Ја сакупљам марке; имам марака из Русије, Кине, Мађарске. Енглеске, Шпаније, Француске, Грчке Пољске Бугарске, Аустрије, Немачке Данске, Чехословачке и разне друге. Излажем Мађарску, Русију, Етиопију и друге разне марке“. <

Ево и састава Вере Станишић, ученице ТУ разреда: „Ја сам већ пола тодине посетилац филателисгичких састанака. На тим састанцима мењзмо разне марке. Од свих тих маргка мени се највише свиђају марке Белг. Конга. Путем филателије можемо упознати цео свет. Наша изложба марака. траје десет дана. После изложбе добиће награду онај који има најлепше марке“.

„Зовем се Иванг Шенбергер и уче-

ница сам школе за васпитаче. — Марке сакупљам већ пет година. — Прошле године сам постала члан филателиста

Француске у Паризу. Скоро сваког месеца добијам циркуларе из разних европских држива, као и ваневропских_ Ти циркулари много помажу нама, фи– лателистима.

На овој првој омладинској изложби... учествовала сам и ја као излагач разних писама и разгледница.

Јако волим да се дописујем са стра– ним државама.

Иначе, о изложби могу само лепе речи рећи. Мора се признати да је ова изложба (иако смо је ми млађи припремили) била врло лепо уређена и сваки одељак је био интересантан и занимљив“. Следећи допис дајемо у целини:

„Изложба филателиста је отворена од 8- ТУ – 1958 до 15 ов. м. у школи „Џ. П. Његош“. Ја излажем ове марке: Русију, Немачку, Мађарску и разне марке. Ја први пут излажем марке; и интересује ме како ће бити оцењена. Моји другови и другарице из виших разреда, који се баве филателијом више година, — њихове су марке боље. Нашу изложбу је посетило доста посетилаца, а то су: из филателистичког клуба, наставници и родитељи. Наша филателиска изложба мислим да је успела. Ми смо ту уложили доста труда — Излагач, Љиљана

128