Filatelista

Da aaa a

Инж. МИЛОШ ХРДЛИЧКА УМРО

Један од врло вредних сарадника и члан редакционог одбора чехословачког часописа „Еакеће“, инжењер Милош Хрдличка умро је 14 јуна у 49 години живота. (Скоро у свакој свесци овог часописа могло се читати његово име испод разноврсних његових радова. И, уредништво часописа, и чехословачка филателија, и сви читаоци овог часописа његовом смрћу претрпели су велики губитак. КОВЕРТЕ „ПРВОГ ДАНА“ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

Приликом издавања двеју нових вредности за ваздушну пошту од 5 и 7 ц. (издатих 9 фебруара 1959 г.) њима је франкирано и жигосано „жигом првог дана 413.566 коверата. ПРИГОДАН ЖИГ ОУН ЗА СВЕТСКУ.

ИЗБЕГЛИЧКУ ГОДИНУ .

Поштанска администрација Уједињених нација објавила је да ће од 29 јуна бити у употреби жиг с натписом „Светска избегличка година 28. МТ. 1959 — 1. УП. 1959“. Тај жиг ће се употребљавати до 31 августа

1959 године.

у

HOD NNHEPDE ИЗ ПРОДАЈЕ МАРАКА

Према објави Поштанске администрације Уједињених нација у јуну ове године повучене су из продаје следеће марке: од 3 и од 8 ц. посвећене Дану Уједињених нација, издате 10 децембра 1957 г. Последњи дан продаје ових марака био је 20 јуви. После тога све преостале залихе су уништене.

СПОМЕН ИЗДАЊА У ИРСКОЈ

До сада је филателистички отсек пошта у Даблину продавао већину старих ирских издања. Међутим, од 20 јула, са издањем (Сшапегз ступа на снагу једна нова уредба. (Спомен издања остајаће у продаји само за шест месеци, док ће повучене вредности моћи да се користе од филателиста у року од три месеца. (Ове старе марке, издате пре 20 јула, биће дефинитивно повучене | октобра.

САРСКА ОБЛАСТ

Економско припојење Сарске области Западној Немачкој свршено је од 5 јула у поноћи Рубрика Сарске области дефинитивно је закључена, и од 6 јула су у употреби марке Западне Немачке.

ФИЛАТЕЛИЈА У МАЂАРСКОЈ |

„Le Мопде дез РћЏакећзез доноси вест, да се број филателиста у Мађарској за кратко време утростручио. Савез филателиста има сада више од 200 клубова са више. од

100.000 чланова.

МЕЂУНАРОДНЕ ИЗЛОЖБЕ У 1960 тодиНни |

Према закључку донесеном у ФИП-и у 1960 години биће приређене три велике међународне филателистичке изложбе: у априлу у Барселони, у јулу у Лондону и Варшави. __У Варшави ће се идуће године одржати и међународни конгрес ФИП-е,

О ИЗДАЊИМА ПОШТАНСКИХ МАРАКА У ПОЉСКОЈ

Из чехословачке „Филателије“: 1957 године у Пољској су издате 23 поштанске марке у вредности 84.95 зл., а у 1958 години издата је само 41 марка, али у воминалној вредности 222.85 зл.

ПРОСЛАВА ФИЛАТЕЛИСТИЧКОГ ДРУШТВА У ЦИРИХУ

Најстарије филателистичко друштво У Швајцарској, у ЈДириху прославило је своју 75 годишњицу приредбом велике изложбе поштанских марака у априлу ове године.

СПОМЕН МАРКЕ ЗА ИЗЛОЖБУ У ХАМБУРГУ

Мада су две спомен марке за филателистичку изложбу „ИНТЕРПОСТА 59" у Хамбургу (В. у бр. 2—6 „Филателисте ) штампане у 2.200.000 пари, није их било довољно за задовољење целокупне потражње.

На настојања Савеза немачких филателиста одобрен је један нови тираж, али овога пута да доплатак иде у корист колоније за за летовање берлинске деце. Поруџбине за ово издање примаће се до | августа и величина тиража ће се одредити према поруџбинама, које се до тада изврше.

Код филателиста се приметило узнемирење због завршних речи у поштанском коминикеу о овом новом тиражу, да треба стрпљиво поднети мале модификације, које проистичу из техничких услова. Ове речи као да наговештавају да овај други тираж неће бити идентичан с првим.

А Ако би разлике биле осетне, то би на

крају биле две различите емисије.

Филантропија би овим послом у истини била задовољена, али не и филателија, јер би се оствариле наде шпекуланата с првим издањем ових марака,

. 107