Filatelista

ПРОГРАМ ИЗДАЊА МАРАКА у SOM ПОЛУГОДИШТУ 1959

Поштанска управа УАР предвиђа за Египат следећа издања у току другог полугодишта 1959 године:

23 јула — шест пригодних марака у вредностима од 10 до 50 милијема за серију „Саобраћај и везе у УАР“. Мотиви ће бити редом: железнице, аутобуски саобраћај, ваздухопловни им поморски превоз, телефонске везе и нова Поштанска штампарија у Каиру. Предвиђени су и блокови с маркама од 50 милијема;

2 септембра — једна спомен марка од 10 милијема за стогодишњицу музеја у Каиру;

24 октобра — две пригодне марке с доплатним вишком (10--5 и 3510 милијема) за Међународни дечји дан и УНИЦЕФ:

октобру или новембру —- једна пригодна марка од !0 милијема поводом почетка радова електричне хидроцентрале на Асуанској брани;

23 децембра — једна пригодна марка од 10 милијема обележиће дан победе код Порт Саида 1956.

За Сирију предвиђене су две пригодне марке за ваздушну пошту од 15 и 35 пара поводом тринајестогодишњице евакуаније француских трупа. Мотиви: мапа Сирије и храстова гранчица; буктиња и раскинути ланци.

Љ.М.

ПТТ СТРУЧНИ ЧАСОПИС ЗАЈЕДНИЦЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИХ ПОШТА, ТЕЛЕГРАФА И ТЕЛЕФОНА

(Ових дана је изишао број 1 стручног гласила ПТТ службеника. Бавиће се искључиво стручним питањима и проблемима из птт. службе. Излазиће двомесечно и по потреби. Уређује га редакциони одбор. Главни и одговорни уредник Владимир Шенк; уредник Милан Мартиновић.

На првим странама објављена је слика и кратак животопис новог генералног директора пошта, телеграфа и телефона, Првослава Васиљевића, који је крајем априла постављен на ову дужност.

И ми, филателисти, поздрављајући га на овом новом положају, желимо му успеха у раду и надамо се да ће неопходна сарадња (Савеза филателиста и Генералне дирекције ПТТ под његовим руководством поћи путем, који ће донети користи обема странама.

Поред других стручних чланака из поштан ске, телеграфске и телефонске службе објављени су у овом броју пи чланци Дејана Губиновића „Југословенска издања пригодних марака“ и „Лековито и индустриско биље на маркама“. ~

ФИЛАТЕЛИЈА, гласило Филателистичког савеза Хрватске:

Број 5. — Садржај: Н. Рукавина: „Филателистичка документација о борби против куге и колере у нашим крајевима“; — Д. Новак: „Проблематика умјетничког израза на маркама ; — Инж. Сл. Мондекар: „Још о прошлогодишњим изањима ; — Др. Вук Симић-Вукановић; „У пирамидалној композицији ; — „Актуелне биљешке за тематике“; — „Наше марке“ и др.

Број 6. — Садржај: М. Фот: „Где је тискано прво издање марака с ликом кнеза

Милана“; — Д. Брус: „Сабирази и штампа; — Леа Машић: „Филателија и естетика ; — 3. Дујмић: „Интересантна варијанта

код „Мостара“; — 1. Бајер: „Фдилателистички ликови — Инж. Драгутин Манда“ „Марке Европе и осталих континената“ и др.

LIPSIA BRIEFMARKEN:KATALOG 1959. ЕОКОРА:; Свеска П (од 1945 године).

У издању Енциклопедије — Лајпциг изишла је и ова [1 свеска веома добро уређеног каталога марака евроских земаља, који је својом солидном; обрадом стао у ред најбољих каталога марака. Ова свеска садржи, на 866 страна, све марке издате од 1945 године до октобра 1958 године, са свима потребним подацима и са врло чистим, јасним сликама сваке од њих. (Ово је издање темељито прерађено и допуњено; унесене су многе исправке и допуне ранијих података. Неке земље, као Чехословачка и СССР, поново су прерађене. Код СССР изузетно су у ову свеску унета сва издања још од 1918 године због велике важности Октобарске револуције за историски развитак човечанства. Цене наведене у каталогу не значе продајне цене, већ дају само вредности за размену; оне показују однос вредности марака међу собом. Каталог може послужити н размењивачима и купопродавцима.

Као и друге земље, и Југославија је добро обрађена за сва издања од 1945 године Демократске федеративне Југославије — до септембра 1958 године, до серије франко марака „Индустрија и главни градови Југославије“. 108