Filatelista

M Tu

Шапомињемо да је овај каталог пожњео лепе успехе на великим европским изложбама: сребрне медаље у Лајпцигу (1950 г.), у Загребу (на Јуфизу 1, 1956), у Варшави, Москви и Лајпцигу 1957 г.

(Овај се каталог може топло препоручити нашим филателистима —- као наставак свеске (за издања до 1944 године); — може бити веома користан путовођа у сабирању и проучавању европских марака.

На крају да напоменемо да се издају н допуне каталога (Шраа — Katalogerganzunсеп). !

ФИЛАТЕЛЕН ПРЕГЛЕД, орган Министарства веза и (Савез филателистичких друштава у Бугарској.

После дужег периода времена, у коме бугарски филателисти не имадоше свој орган, од | јануара ове године појављује се под горњим насловом нов часопис, који ће унсти нов потстрек у филателистички живот бугарских филателистичких друштава.

Имамо пред собом прва три броја овог часописа. (Судећи по њиховом садржају, може се очекивати да ће „Ф)илателен преглед Ууспети да попуни десетогодишњу празнину у историји бугарске филателије и да ће заиста бити добар руководилац правилног развитка Ффилателије у Бугарској.

ЈУГОСЛОВЕНСКА ВАЗДУШНА ПОШТА 1923—1934 ГОДИНЕ.

У „ЕПагеђе“, часопису чехословачких филателиста, 6р. 10 од 25 маја 1929 г. објављен је чланак др. Ј. Бисека о југословенској ваздушној пошти за време од 1923 до 1934 године, за које време југословенске поште нису имале посебне марке за ваздушну пошту, иако су их све околне земље већ биле издале (Мађарска 1918, Румунија 1928. Бугарска 1927, Аустрија 1922, Албанија 1925, Грчка 1926).

Као први загранични лет писац наводи на линији Будимпешта — Београд у мају 1923 године, Међутим, први лет је био на линији Београд — Венеција 15 априла 1923 године.

Писац затим наводи прве летове на линијама: Праг — Београд 27. УМ1. 1924, Београд — Беч у 1925 години, а затим Београд — Варшава, Београд — Париз, Београд (Стамбол и Београд — Букурешт, а уз њих даје и употребљене жигове и њихове боје, као и авионске налепнице. — На крају говори о летовима Беч — Грац — Загреб Београд од 31 марта 1930 године.

ZBOR MLADIH FILATELISTOV SEVERNE SLOVENIJE V MARIBORU POZDRAVLJA JUFIZ IV

У част Јуфиза ЈУ и за Збор младих филателиста Северне (Словеније штампан је на уметничком папиру проспект са поздравом Јуфизу ТМ. У проспекту је поред днев-

ног реда Збора и напис „Наш рад са омладином“, као и Поздрав др. Ивана Рибара, претседника савеза филателиста Југославије фрилателистичкој омладини.

Поред тога штампан је и пропагандни детак- који је пуштен из спортског авиона аероклуба „Жарко Мајцен“ у Марибору на Дубровник. Текст летка: „Филателистичка омладина Марибора поздравља ЈУФИЗ ТУ и младе филателисте Дубровника“ — „Посјетите Прву југословенску омладинску филателистичку изложбу .

DER JUNGSAMMLER

(Овај лист бележи већ пету годину излажења: посвећен је омладини; садржи увек по четири странице материјала интересантног не само за омладину, већ и за одрасле сакупљаче. Уз сваки број приложен је и по један лист слика новитета из европских и ваневропских земаља са кратким обавештењима. — Лист излази месечно (сем августа —_ због школског распуста). Издавач му је (Савез немачких филателиста, а одговорни уредник Жартвиг Данеш, Швелм, пошт. фах 112. Савезна република Немачка.

НОВА ФИЛАТЕЛИЈА, гласило Филателистичне звезе (Словеније.

Примили смо бр. 1—3 за 1959 годину „Нове филателије, која нам је причинила радост после тако дугог отсуства.

Прошла година је закључена са бројем

46.

У овом тробоју (1—3) на уводном месту је неколико речи о Јуфизу ТУ — Омладинском Јуфизу, а затим је објављен Ha- -· ставак упута „Филателија — илателист"“ од ]. Бара, у коме је било говора о лепилу.

Главни део ове свеске сачињавају извештаји о новим издањима марака, пригодних жигова, коверата првог дана. Наше марке обухватају период од издања „Сутјеске“ од 1. УГ. 1958 до „ЛГуристичке серије“ од 16. 1. 1959: жигови од Београда (од 22. VI. 1958) до Загреба (од 10. ХП. 1958). Највећи део свеске захвата „Филателија у свету“ на 20 страна. — Обрађена је и рубрика „За сабираче тематике : спорт, фауна, флора и др. из материјала објављеног у одељку „Филателија у свету“.

КАКО СКУПЉАТИ МАРКЕ

(Писмо једног филателисте)

~

Набавио сам превод књиге КАКО СКУПЉАТИ МАРКЕ", која је издата од стране Ген. дирекције ПТТ и предузећа „Југофилателија .

Летимичним прегледом ове књиге запазио сам неке, вероватно непажњом штампара настале грешке, које сматрам да су битне па на њих скрећем пажњу:

На страни 66 уместо текста слике „Ви-

сока штампа“ треба да стоји текст слике под насловом „Равна штампа" са стране 67.

109