Filatelista

(Deset godina UNEF-a i poštanska služba jugoslovenskog odreda). U decembarskom broju (23) prikazano je osnivanje UNEF-a, učešće Jugoslovenske Narodne Armije u desetogodišnjoj aktivnosti UNEF-a, orgamizacija poštanske službe našeg Odreda sa prikazom svih upotrebljenih žigova tokom tog razdoblja; a u broju 1 za 1967. opis upotrebljavanih celina (koverti, karte, novogodišnje čestitke). Studija je bogato ilustrovana reprodukcijama žigova, pečata i slikama koverata. Studija je plod saradnje urednika Nina Barberisa i Milana K. Ivanovića.

AEROFILATELIJA

U toku 1966. godine jugoslovenska Aerofilatelija zabeležila je svega nekoliko događaja ili datuma. Oni treba da ostanu u budućim katalozima koji budu obuhvatali naši Aerofilateliju.

Prvog maja 1966. JAT je izveo prvi prenos pošte između Ciriha i Zagreba „Karavelom”. Taj događaj obeležen je prigodnim kovertom sa amblemom JAT-a i slikom katedrale u Zagrebu. Kovert je izdao „Swissair” iz Ciriha, a poslati su iz Ciriha i iz Vaduza.

Trećeg maja 1966. „Swissair” je takođe izveo prvi prenos pošte ma liniji Cirih—Zagreb. TI za ovaj let izdat je prigodni kovert. Postoji istovetan kovert poslat iz Ciriha i iz Vaduza (Lichtenstein). Oba su izdanje „SWISSATR”-a.

Trećeg jula 1966. ČSA je izvela PRVI LET od praga do TITOGRADA. Za ovaj let upotrebljen je specijalni prigodni žig sa natpisom PRVI LET ČSA 3. VII 1966. PRAHA—TITOGRAD. Na žigu je crtež aviona i tekst TU 124. Žig je zelene boje.

Petnaestog avgusta 1966. ČSA je izvela jubilarni let između PRAGA i Beograda, povodom DVADESETOGODIŠNJICE LETOVA ma ovoj liniji. Upotrebljen je specijalni žig sa prigodnim crtežom i natpisima: 1964. 15. 8. 1966. — РЕАНА—ВЕГЕНЕКАР. Dvadeset petog novembra 1966. оtvoren je međunarodni aerodrom u Splitu. Tim povodom „JAT” je izveo PRVI LET BEOGRAD—SPLIT i za taj let izdao prigodni kovert. Na aerodromu je korišćen specijalni prigodni žig pri dolasku.

Istog dana je i Aerodrom u Splitu izdao prigodni kovert sa crtežom izgleda aerodroma. Na splitskim kovertima korišćen je isti prigodni poštanski žig mašinski i ručni.

12

FILATELIJA SSSR

Naši sovjetski drugovi dobili su svoj časopis. Pred nama su prvi brojevi zaista sjajno opremljenog časopisa „EILATELIJA SSSR” sa obiljem materijala koji mnogo obećava. Evo sadržine prvog broja koja sama za sebe govori: Uvodnik koji obeležava generalnu liniju časopisa; роzdravi i mišljenja članova; Izvod iz pozdravnog govora koji je Predsednik sovjetskih filatelističkih društava održao prilikom osnivačke skupštine Saveza; nekoliko mišljenja velikih ljudi o Filateliji; načela sovjetske Filatelije; Istorija naše zemlje kako je pričaju naše marke; Enciklopedija filatelista; Klub mladih filatelista; nekoliko saveta filatelistima koji pripremaju svoje zbirke za domaće i međunarodne izložbe, nove marke, itd. itd.

Savez sovjetskih filatelističkih društava pokazuje naročitu aktivnost od kako je na čelo Saveza došao E. KRENKEL, doktor geofizičkih nauka, Heroj Sovjetskog saveza, inače poznati istraživač i učesnik sovjetskih ekspedicija na Arktiku, gde je kao radio-telegrafista polarne misije Papanjina, duže vremena proveo 1937. na plovećoj ledenoj santi.

Iz prvog broja FILATELIJE SSSR moramo preneti nekoliko podataka i mišljenja o velikim sovjetskim ljudima koji su i sami bili privrženi Filateliji:

Veliki sovjetski fiziolog, naučnik svetskog glasa Ivan P. PAVLOV, govorio je da Filatelija kao kolekcionarstvo ukrašava život, pomaže upoznavanju sveta i upućuje, naročito decu, u ljubav prema redu, strpljenju, stremljenje savršenstvu. I sam Pavlov bio je strastan filatelista od ranih godina života.

Maksim GORKI, čuveni pisac sovjetskog naroda, bio je takođe privržen Filateliji. Za vreme svojeg oporavka na Kapriju (Italija) on je bio član italijanskog filatelističkog društva. Danas je još sačučana njegova članska karta Br. 1485. Iz njegove prepiske poznato je pismo mladom piscu Jazvickom u kome piše između ostalog: „... Hoću da vas zamo-

lim... kupite, molim vas, celu seriju bu--

garskih maraka sa pretiskom „Osvoboditelnanja vojna” i pošaljite mi je... hoću

da je poklonim jednom filatelisti —”...