Filatelista

пару и

Mihail Ivanovič KALINTN, Predsednik VCIK bio je takođe odan Filateliji. Prilikom proslave petogodišnjice rada filatelističkog društva u Moskvi poslao je telegram: „Veoma mi je žao što ne mogu prisustvovati proslavi vaše orgamizacije. Molim vas predajte svim saradnicima moje pozdrave ı želje za dalji uspešni rad”...

Pesnik i književnik Valerij BRJUSOV. bio je još 1923. član „Vseruskog filatelističkog društva”.

Poznato je isto tako da je sovjetski diplomata LITVINOV bio takođe prilježan filatelist.

Bugarski revolucionar Georgi DIMITROV posvećivao je mnogo časova odmora svojim zbirkama. Njemu se pripisuje poznata krilatica „Poštanska marka je posetnica svoje zemlje”.

Pomenimo na kraju da su i Dž. NEHRU, Fr. RUZVELT, V. PICK, A. AJNSTAJN, i toliki drugi znameniti ljudi, da su svi Oni bili privrženi Filateliji.

FILATELIJI SSSR, kao i svim drugovima filatelistima Sovjetskog saveza možemo čestitati na ovom uspehu i poželeti da u daljem radu postižu sve bolje u veće uspehe na korist svojih članova i Filatelije uopšte.

MK Ivanović

АМУ От

Radi što potpunijeg upoznavanja istorije i korišćenja poštanske marke, obraćam se našoj filat. javnosti ovim člankom, želeći da iznesem još jedan primer

korišćenja poštanske marke za belegovanje dokumenata kojima poštanska marka nije bila namenjena. U prvim danima kraljevstva SHS kad se privredni život

razvijao u novim državnim granicama i sa novim partnerima, izvesni privrednici, nemajući pri ruci taksenu marku, a ne želeći da bilo kako oštete državu, koristili su poštansku marku kao taksenu.

Zagrebačke firme — UNION — fvornica kandita i čokolade — Deutsche & K6nig na svom računu br. 2165 od 16. II 1920. g. stavila je dve poštanske marke od 10 para zelene boje iz serije „Nouvelle emision de Lubiana 1920. g.; dok je dru ga firma Julius Meinl, Wien—Zagreb, Duga ulica br. 6 belegovala svoj račun markom od 20 helera bvjJe ,brun”' iz serije Serie de Lubiana speciale au pays des Slovenes (Carniole-Styrie-Istrie-Carnthie), račun broj 44 od 16. 7. 20.

Primerci o kojima je reč, bili su poslani firmi Borisav Nikolič poslas. i fabrik. bonbone, Čačak Kralja Milana ul. 33 u Čijoj su arhivi sačuvani i nađeni.

M. B. Nikolić

GODIŠNJA SKUPŠTINA SFS

Godišnja skupština SFS održaće se u nedelju 16 aprila 1967. godine u 10 h u sali SRNS ugao ulice Pop Lukine i Maršala Birjuzova — kod hotela „Palas”, sa uobičajenim dnevnim redom.

Pozivaju se sva društva SFS koja imaju finansiske mogućnosti da upute jednog ili više delegata, što zavisi od broja članova društva.

Na ovoj skupštini treba da se reši višc pitanja, koja su od interesa za dolji razvoj Saveza ı društava, te je poželjno da učestvuje što je moguće više delegata iz društava sa cele teritorije SR Srbije.

Mali 00105

Dugogodišnji švajcarski filatelista traži nezupčana prva izdanja celog sveta, naročito Švajcarsku, Srbiju, Tursku, Austriju — pojedinačno, parove, trake, blokove, komade sa ivice, pisma, visoke frankature, retke žigove, sve to samo u zaista prvoklasnom „stanju. Protuvrednost u bilo kojoj željenoj formi. Ponude i izborne pošiljke molim uputiti na adresu: STUDIO FILATELICO, via Vorame 122, CH 6612 Asčona-Ticino, Švajcarska. Korespondencija na nemačkom, engleskom, francuskom, italijanskom.