Filatelista

OIR. OUN NOVOSTI

„Ove godine je prvi put Scott katalog zabeležio! cene dvema markama Urbanıstički razvitak pod »a«, obe ро %300.00, pod brojem 100a”i 101a izdate 1962 godine. Na marki 10048 crna boja nedostaje, a па, Фа гсгуепа Боја је пезтатрапа.

Za nadležne u Pošti UN bilo je veliko iznenađenje da je putujući kamion UN Pošte pobudio daleko veće interesovanje u istočno-evropskim zemljama nego na Zapadu. Ističe se posebno poseta u Sofiji od 12000 i 10000 poseta Beograđana. Kažu da je u tim gradovima kamion bio opsedan navalom. filatelista i da_su poseban šalter. morali otvoriti, Na zapadu Evrope iznenađenje je bilo druge vrste — mnoge marke bile su dvostruko зКир. lje nego, kod trgovaca u Njujorku, sedištu UN Pošte. Turneja je bila obeležena sa 27 različita zvanična UN žigosanja po raznim gradovima, obično okruglim Žigovima, samo za razliku od sofijskog u Bu· garskoj. gde: je pečat dobio: četvrtasti oblik: radi. složenijeg sloga. u ćirilici. Kažu da “је zbirka ovih:27 poništenja najređi objekat do: danas za: sabirače UN maraaa: Bolje rečeno postoji 26 otisaka, jer jo 27-mi namenjen za Krakov, Poljska bio obustavljen sprečenošću prolaska UN kamiona kroz Krakov zbog vojnog manevra (ipak je nekoliko proba načinjeno). Saznaje se da je par ovakvih zbirki od 26 poništenja bilo nedavno prodato, za preko #100.00 svaka, a da ih sve ukupno me postoji više od stotine. Opšti zaključak puta je da su. žigosane marke. daleko. češća pojava. u Evropi nego u SAD, osobito nominale 50Ć i #1.00— marke. koje obično, stižu na paketima.

Interesantno je primetiti da je DOVO iZdanje od: #1.00, koje se,pojavilo,u martu

aj Је

da:;je- plavo-zelena boja nešto svetlija, paраг је belii, a UN amblem po marginali tftabaka” ja daleko lakši”, t|.; slabije utišnuf u hartiju.- 7 nal 575! =

Čuju se predlozi od strane novinara,

'specijalizovanih "UN agencija, kao i od

1966. u tiražu od 1.000 000 primeraka već ~

rasprodato! Toga, radi, decembra „1966. novo, štampanje istih, maraka! preplavilo Je šaltere UN. Pošte.. Dok je. trebalo 6 godina, i 9. meseci-da protekne oko raspro. daje prethodnog izdanja maraka: od. #1.00

14

članova stranih delepaciia akreditovanih pri UN da bi bilo poželjno jedno: izdanje maraka od %2.00, ili možda i od %5.00. Potreba“ se javlja 'za' jednom” skupljom таккот pri svakoj pošiljci većoj od Dpisma avionske pošte adresirane u prekomorske' zemlje. Ponekad pošiljke' bivaju otpremljene sa desetinom nalepljenih maгака од 51,00, - 510: u. mnogome usporava rad Pošte UN. ;

Kada su se. 28 novembra 1966. god. pojavile marke UNICEF-a od 4,5 i 11 centi, pokazalo: “se! da: je: stvaraoc maraka bio vrlo: rđav. vozovođa. Svako bi normalno očekivao da bi ovaj voz od 3 marke trebao'da ima redosled idući па \iše ili na nižepo! nominalnoj ceni. Ovako poređane marke kakve jesu čine ·rastavljenu kompoziciju voza sa lokomotivom u sredini. Pa voj, ma i UNICEF-ovog tipa, sa odbojnicima kakve ima ne može да заобђгаса. Pravilan redosled je, 11:— 4 — 5 centi da se kompozicija kreće ma desno.

Izdanje EXPO 67 povodom Svetske izložbe u: Montealu, aKnada od 4, 5, 8, 10 i 15 centi biće u prodaji i u frankaturnoj važnosti pri! paviljonu UN na' samoj izložbi. Štampanje ovog izdanja biće роуегеno Kanađanima. Marke će za razliku od redovnih izdanja nominala izraženih u američkim dolarima, ili centima, biti obeležene ovog puta bez „c” znaka već samo brojkom. Ovo je prvi slučaj da će marke UN biti poništavane izvan SAD, kao 510 smo smo imali isto tako prvi izuzetak da su marke bile žigosane u San Francisku o dvadesetogodišnijici UN.

Za filateliste koji skupljaju UN marke i filatelističke celine treba da je najinteresantnija novost što se distribuciji u UN Pošti pristupilo novim merama. Naimc, poslednja par izdanja bila su ograničena prilikom prodaje. Prvo je to ograničenje značilo: najviše tabak maraka po kupcu, a kasnije 25 maraka, tj. po pola tabaka, iako ih sada ne štampaju u manjoj količini nego ranije.:Znači —: potražnja raste!

Miroslav Šanta, гЕПадеш ја, ЗАР

дарива