Filatelista

На овој изложби СФС је први пут наградио прва три оцењена експоната укусним и вредним кристалним предметима. За сва обавештења у вези изложби треба се обраћати на адресу Савеза с позивом „За секцију за изложбе.

У овој секцији су: А. М. Александрић, Ј. Пешевски и Н. Маћешић.

СФС скреће пажњу друштвима у СР Србији да у најскорије време одрже своје редовне годишње скупштине и о томе обавесте Савез.

На основу прикупљених података а из разлога што данас нису одговорили ни на један допис овог Савеза, брисана су из евиденције код овог Савеза следећа друштва: Темерин, Стара Моравица, Оџаци, Шид, Жарково, Сокобања и Шабац.

Молимо наша друштва која до данас нису доставила бројно стање да то одмах учине.

Обавештавамо чланове и претплатнике нашег листа, да ће од бр. 131 наш часопис изаћи у измењеној техничкој обради — штампи по садржају и већем формату.

Позивамо све републичке филателистичке савезе, сва друштва и филателисте у Југославији на сарадњу с тим што ћемо дати места у листу за саошштења, огласе и све вести. За сада нисмо у могућности да чланке хоноришемо.

POMOĆNA IZDANJA MARAKA »SENTA« VAN SNAGE

U katalogu jugoslovenskih maraka 1970. na strani 300 registrovana je serija maraka 1/11 i I/XVII kao pomoćno izdanje SENTA. Ministarstvo PTT DF Jugoslavije svojim rešenjem 7781 od 12. 9. 1945. godine ovo izdanje je priznalo kao redovno. Generalna direktor ZJPTT rešenjem 02—692/1 priznao је ovom izdanju redovno svojstvo розtanskih maraka.

Na rešenje gen. direktora ZJPTT Društvo filatelista. tematičara Sarajevo podnelo je zahtev Ustavnom sudu Jugoslavije za ocenu 7akonitosti rešenja. Ustavni sud Jugoslavije razmatrao je ovaj zahtev i uzeo за u postupak. Međutim gen. direktor ZJPTT doneo je novo Tešenje 11395/1 čime je prethodno rešenje o izdanju Sente stavio van snage.

Pošto je gen. direktor ZJPTT novim rešenjem stavio van snage priznanje svojstva redovnih poštanskih maraka SENTA to je Ustavni sud obustavio dalji postupak (Sl. list SFRJ 15/70) tako da se izdanje SENTA ne smatra redovnim izdanjem maraka.

SASTANCI FILATELISTA U BEOGRADU: Svakog četvrtka od 17 do 21 č. i svake nedelje od 9 do 14 č. u

prostorija SSRN ulica: ugao Pop TLukine i Maršala Birjuzova (ranije Kosmajska) u blizini hotela PALAS.

12