Filatelista

мочку крајину а посебно за Зајчар, хемијске и графитне оловке, колекцију упаљача, калекцију мини бара и врло лепу колекцију А ; Из своје богате колекције један од најстаријих филателиста Тимочке крајине Милојко Вељковић, изложио је збирку пригодних коверата док нам се најмлађи колекционар-филателиста Тијана Петровић која нема ни пуних 7 година, преставила својом филателистичком збирком егзотичних птица.

Изложбу је посетило преко двехиљаде посетиоца, како из града, тако и из околних места, пошто су ученици околних села организовано долазили да посете изложбу и у књизи утисака може се запазити да су сви веома одушевљени оваквом изложбом са жељом да се овакве и сличне изложбе што чешће приређују у праду.

Мирослав Лукић ФИЛАТЕЛИСТИЧКА СТРАХОВАЊА

Недавно објављени извод из записника са ХЛУ седнице КОО предузећа ПТТ није ни мало обрадовао филателисте Вел Градашта. Напротив обавештење и препорука да друштва у унутрашњости треба да организују снабдевање преко своје локалне поште унело је неспокојство и немир. Наиме филателисти Вел Градишта већ дуже времена безуспешно покушавају да то остваре. Овде је свима добро познато да је немогуће осим редовних франко, начи било које друго издање марака. Много пута и обични грађани пред шалтером гласно су зажалили што своје пријатеље и рођаке у иностранству немогу већ на први поглед да обрадују и са нашим лепим раз новрсним и у свету и на мало познатим маркама. А филателисти о евентуалним комплетним серијама могли су само да сањају. У ме Бувремену с врмена на време овај проблем донекле је ублажавао Савез филателиста који је из контигената намењених филателистима издвајао по пар серија друштва у унутрашњости. Свакако да је у овом пуно заслуга имао и друг Мачешић Никола који је увек имао пун о разумевања и за захтеве друштава у унутрашњости.

Међутим и поред свега увек је било неизвесности и страха да се због превасходних обавеза према београдским филателистима не остане без жељених серија. Незнамо како је ово регулисано у другим местима али предпостављамо да је слична ситуација.

Сви досадашњи покушаји појединаца и друштва нису уродили плодом. Пошта В Градиште није смела да прихвати понуду да склопимо уговорјер по њој депо са снабдевање марака не одговара на послата требовања. Писали смо и ПТТ Веснику. Одговор је био да се обратимо Депоу за пошт. марке а они су нас опет упутили на пошту у месту. И тако у круг. пребацује се обавеза са једног на другог. Ка з на докле.

Овакво стање разматрало је и наше фиалат. друштво но из лаза скорог нисмо могли начи. Једина преостала нада нам је да ће се ипак поступити према датом обавештењу и да че све заинтересоване поште добијати одговарајући број тражених емисија. Очекујемо да се и Савез на одређени начин ангажује и тражи да се постави пообеча њу. Јер уколико до овог не буде дошло нису искључене нове шпекулације са нашим маркама. Уместо Савеза сигурно је да че се нудити разни посредници који ће зу одговарајућу накнаду преузети улогу снабдевача. Али онда се намеће и питање оправданости плаћања чланарине па и постојања самог Савеза.

Жарко Живановић

16