Filatelista

„Ивер не иде даље од кладе", каже наш народ. И да је то тако потврђује и случај мале Сање која са непуних годину дана већ показује велико интересовање за марке. Чим тата узме да сређује и класира марке ретко кад пропусти прилику да се не до гега и увуче у крило и прстима почне да упире у те мале Њарене папириће. Најрадоснија је онда када јој дозволи да мало прелиста класер. Иначе желећи да ту склоност и интересовање још више продубљује тата је за малу Сању у своју збирку још једну нову тему — репродукције.

На слици: Сања на једном уобичајеном излету у свету марака.

Прелиставајући бројеве нашег „Филателиста“ запазио сам да готово редовно објављујете и листу страних размењивача који траже код нас партнере за размену. Међутим, нисам да сте и у једном броју објавили и адресу неког страног филателистичког часописа. Мислим да би нас све обрадовало ако би смо поред њихове адресе преко нашег часописа нешто више сазнали и о раду филателистичких организација и у другим земљама.

Такође уочио сам да са доста великим закашњењем преко часописа обавештавамо се о новим маркама у свету. Знам да је продукција истих огромна и да је готово немопуће све то пратити али ипак редакција часописа би морала да размотри могућност и пронађе начин на који ће перманентно да буде у току емитовања и да нас о томе редовно обавештава. Сееам се да је пре две или три године „Политика“ то веома успешно чинила. Незнам како и којим се то каналима часопис m Савез информише о свим тим издањима али мислим да би у овом послу и ми филателисти могли да имамо значајнију улогу јер и саи често примамо многа текућа издања. ВеЋом повезаношћу чланова и редакције и ми би смо могли благовремено да сигнализирамо редакцији новитете у појединим земљама.

Ето то су неколико мојих размишљања изражених џ виду пред-

лота. Жарко Живановић“ КОЛЕКЦИОНАРСКА ИЗЛОЖБА У ЗАЈЕЧАРУ

Друштво филателиста и колекционара пријатно је изненадило своје суграђане отварањем прве колекционарске изложбе у граду у част дана Републике.

Изложба је свечано отворена 24. децембра 1970 године у просторијама народног музеја. Свечаном отварању било је присутно преко 50 друштвено политичких и културних радника из Зајчара.

Изложбу је отворио новинар месног листа „Тимок" Сергије Лалковић.

Филателисти су се својим суграђанима представили са више тематских збирки и то: „Тито на маркама", „фаунс и флора Југославије и ван европских земаља", „репродукције Југословенских мајстора", „Француске репродукције и репродукције француских колонија", „космос", „југословенски црвени крст", „југословенске спортске марке", „максимофилија", и др.

Нумизматичари су изложили папирнате новце Југославије, метални новац Југославије и савремени новац страних земаља. Ведико интересовање, побудио је примерак новца од пет пара из 1868 године са обрнутим реверсом за 180 степени а који није катализиран.

Од осталих експоната морамо поменути ордење и плакете, јубиларне значке, спортске и ловачке значке, значке везане за Ти.

15