Filatelista

POKUŠAJ KATALOGIZACIJE POSLERATNIH JUGOSLOVENSKIH „PAR AVION” ETIKETA .

Skupljanje Par avion etiketa (vinjeta, nalepnica) je malo rašireni vid aerofilatelije. Često se uopšte osporava filatelistička vrednost tih nalepnica sa argumentom, da se ne radi o poštanskoj »vrednosnici«, maime — sa malim izuzetkom — za ovo se me zaračunava zasebna cena kod avionskih pošiljaka. Bez obzira kakav ćemo stav zauzeti po tompitanju, ovi komadići papira su dokumemti aerofilatelije i Као takvi zaslužuju pažnju.

Kao razlog za malo imteresovanje za ovo područje kolekcionarstva je verovatno i to, da su edicije Par aviom malepnica vrlo retke i površne evidemtirane. Pokušaj katalogizacije ovih, u svetskim razmerama, izvršio je poznati francuski filatelista Frank Myvliler. On je ovaj katalog objavio u dva izdamja, i to drugo izdamje 1947. godine. U ovom katalogu i Jugoslavija Je obrađena prema principu opšte katalogizacije, koji je primenjen i kod drugih država. Pošto se katalog završava sa 1947. godinom, novije jugoslovenske Par aviom etikete misu obrađeme. F. Muller je dopumu Катајоса dao u raznim filatelističkim publikacijama (Aerophilatelie de J. Silombra, Echo de la timbrologe) međutim pošto misam imao prilike pregledati sve brojeve ovih periodičnih izdanja, ne znam dali je donosio vesti O NnOvijim jugoslovenskm malepnicama.

U drvygom izdanju kataloga F. Muller-a Jugoslavija se završava sa jednom etiketom, koja je štampana na plavoj hartiji u vrnoj boji. Pošto opšte karakteristike ove etikete se znatnorazlikuju od kasnijih, a slažu se sa predraimima, pretpostavljam da s radi o zaostaloj 'oličini od pre rata, i tako ove misam uzeo u obzir u sledećoj evidenciji. Ката!отхаслја TIP I Opšta karakteristika:

— kao osmova za prepoznavamje služi matpis u gomjem redu AVIONOM koji je slogom tipa t. z. Bodoni.

— vrlo mali broj kompletnih tabaka, koj sam imao prilike videti sve su bile veličme 5—4 ij. 20 vinjeta. Na to upućuju i raspoloživi vertikalni i horzontalni nizovi. Okvir oko teksta je sa mezna. Тата otstupanjem kod svih poznatih primeraka 31x14mm, a Zupсапје 11.

.a.) plava (na žutom papiru) :b.) tamno plava (na žutom papiru) . — poznat je tabak sa ivičnim matpisom, dole desno: Tisak. Minpost. Lj. 315/50, i dole levo: Obr. 1108. — poznati su primerci sa veličine strane nezupčanmo.

1.c.) svetla ljubičasto plava (na belom papiru) — poznat je fragment sa ivičnim matpisom dole levo: Obr. 1088.

24