Filatelista

a ANKETA LINNa

Najčitanije i najobimnije filatelističke američke novine LINN obavile su anketu o zemljama koje se najradije skupljaju.

Ujedinjene nacije bile su u začelju stranih država. Svaki peti čitalac dao je svoj glas UN markama prilikom popunjavanja anketnog lista. Na repu liste 99 država nalazio se Ajman sa svega jednim glasom.

Prvih 20 država sa liste nižu se ovim redom: UN, Kanada, Nemačka, Izrael, Japan, Engelska, Francuska Vatikan, Austrija, Britanski komonvelt, Švajcarska, Holandija, Skandinavija (pod jednim imenom), Island, Meksiko, Rioku ostrva, Lihtenštajn, SSSR, Irska i Poljska.

Šteta je što je ovde lista prekinuta pa ne znamo gde se mi nalazimo. Moja optimistička procena je da nam je mesto negde između prve i druge trećine anketiranih 99 zemalja.

IZDANJA MARAKA DVEJU ZEMALJA ZA ANDORU

U današnjem filatelističkom svetu m većini slučajeva marke se prodaju ispod nomimale velikim distributorima. Neke zemlje idu čak i dalje i dozvoljavaju da im marke budu prodate pre no što su dopremljene u centralni poštanski ured, drugim rečima dozvoljena je direktna porudžbina iz markarnica.

Ozbiljni skupljači maraka obično se opredeljuju za marke gde je što više istinske filatelije. Toga je sve manje u današnjem komercionizovanom svetu ,ali još uvek ima takvih zemalja na globusu koje se mogu ponositi svojom filatelističkom čistotom. Jedna od takvih je Andora (Andora se malazi na južnim ograncima Pinineja između Francuske i Španije, sa stanovništvom oko 15 000.)

Andora ima dva različita poštanska sistema ma svojoj teritoriji. Oba sistema pripadaju stranim državama: Francuskoj i Španiji.

Sem ove osobenosti Andora je jedina država ma svetu gde se pisma raznose beplatno u granicama države. Tom privilesijom misu počašćeni samo stanovnici Andore, već i svi stramci na mjenoj feritoniji ukoliko šalju pisma u okviru državih granica.

Do sada su se obe potšanske administracije držale vrlo čiste politike — filatelistički govoreći.

Francuska je bila nešto aktivnija sa novim izdanjima poslednjih godina, ali u granicama skromnosti ne prelazeći finansijske mogućnosti sasvim osrednjeg filateliste.

Španija je u gornjem pogledu još konmzervativnija sa izdanjima u toku 42 poslednje godine sa ukupnim brojem maraka 67. Nesumljivo da je to rekord sam po sebi ne prevaziđen ni od Jedne druge poštamske administracije.

Ono što na prvi pogled izgleda da bi iole ozbiljnije kolekcioner vrlo jednostavno kompletirao gomilicu maraka obeju poštanskih biroa, nije baš lako ostvarljivo.

Na prvom mesfu, rana izdanja španske administracije zadaće glavobolje svojom različitošću perforaciaj i kontrolnih brojeva ma poleđini maraka, a na drugom, što se čak i u današnjem modernom dobu u Andori ne beleže niti objavljuju promene važne za jednog filatelistu.

Sve u svemu, može se reći da Aandora pruža interesantno polje studioznom filatelisti.

Miroslav Šanta, Dženkintaun, Pa. SAD

23