Filatelista

ОЉА МИГАКЕ:

SAVEZ FILATELISTA SRBIJE Beograd, Sremska br. 6/IV Telefon br. 628-431 Žiro račun kod narodne banke FILATELISTA — 608-8-166-10. Predsednik Saveza Davor Sokolić

Kao naselje ZEMUN je nastao 76 godina pre maše ere pod mazivom TAURUNUM. U njemu su tada stacionirani delovi rimske flote a zatim su se smenjivali: Humi, Ostrogoti, Gepidi, Sloveni, Avari, Bugarri, Vizantinci, Turci i Mađari. Dolaskom Slovena dobija ime ZEMUN.

Od osnivanja do ustaničkih dana 1941. Zemun je poprište borbi. poznat po tradicionalnom buntu i Otpor zavojevaču i okupatoru.

Večito pogranični grad Zemum od 13 veka, kada je srpski Kralj Dragutin dobio kao miraz od Mađara vladavinu nad Sremom, Mačvom i drugim delovima, uključuje se u sudbimu stradanja i patnje Srbije i pomaže je u naporima za oslobođenje.

Pored miza značajnih istorijskih spomenika Zemunom dominira kula iz XV veka.

Ugarski vojskovođa Hunjadi Janoš iako je pljačkao i pustošio Srbiju, narod mu je odao priznanje kao savezniku Đurđa Brankovića i kroz pesme opevao kao Sibmjanin Janka. Kada je poražen ma Koзомц 1448. krijući se po šumama Humjadi zanoći kod srpskog seljaka, koji je znao za zlodela Jamoša, ali mije znao koga ima pred sobom. On diže čašu u zdravlje Sibinjanin Jamka. Ganut gostroprimstvom pri polasku gost reče domaćinu koga je imao na konaku.

Naša slika na prvoj strani prikazuje Jankovu kulu koju je izgradio despot Branković kao miraz zetu Urlihu Celjskom u kojoj je stanovao i umro od kuge Sibinjanin Janko, kome je otac bio Rumun, otadžbina Ugarska, prestonica Zemun a vojnička slava i karijera iteritonija Srbije.

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK Dušan Glavonjić

ŠTAMPARIJA:

»SAVA MIHIĆ« Zemun, ul. Maršala Tita br. 46—48 tel. br. 607-176.

= = љо~в--=-=-=-====—–—=п