Filatelista

Planimari i padobranci procenjeni 140 a prodati 120 Sfm. 1952. Саса Helsinki dva kompleta procemjene 65 a prodate za 1953. Kongres esperanata procenjen 250 a prodat az 200, dok na prigodnom kovertu procenjen 400 a prodat za 300 Sfrn. 1954. Prve životinje procenjene 80 a prodate za 90 Sfrn. 1955. Prvo cveće i штеоз! тросепјепе 90 a prodate za 110 Sfrn. 1956. Ribe, Melburn i drugo cveće procenjene 60 a prodate za 65 Sfrn.

Bilo je i drugih lotova gde je postignuta veća cena od prvobitne procene. Jovam Jovanović

DOBRO DOŠLI ŠšAPČANI

U Šapcu je ovih dana obnovljeno filatelističko društvo, u kojoš se prvog dama upisalo 25 članova. Predsednik Je Milovan Zavađa službenik SUP, blagajnik Milovan Lazić radmik PTT-a a sekretar imženjer Nada Guconjić. Društvo se sastaje svakog utorka u 18 časova u sindikalnoj sali PTT.

Mnogi filatelisti iz Vojvodme, Hrvatske i Beograda više puta su nam se obraćali sa čuđenjem, kako je moguće da Šabac nema filatelističko društvo. Pa to je grad, ističu omi, koji je osnovam pre 500 godina, grad sa pozorištem od sto godina, grad gospodara Jevrema, koji je prvi domeo 'klavir u Srbiju, kolevka mnogih kulturnih i javnih radmika, čuvena čivijaška republika. Šabac je zaisat sve to i još nešto više, On ie postojbina Mišara, slavne cernske bitke, prvi borbeni ešalon Srbije prema Austrougarskoj, meosvojiva tvrđava od Isak Bega i Matije Korvina do naših dama. Svaki vojnik Кој; је паpadao na slobodu ovog grada govorio je: čivijaš više voli da čuje da je komšina krava crkla, nego da se пјесоуа оге а.

Jedam šabački gimnazijalac, borac prve mproleterske vratio se posle oslobođenja u Šabac da vidi stare drugove. Raspitivao se za sVe pa i rad kancelarija i ustanova. Razočaram došljacima i polunpismenim skorojevićma čivijaš mu odgovara: dobro je, samo su mam stolovi prepuni slova »ić«. Obilazi proleter kancelarije, zagleda činovnike i vidi da kod potpisa naređenja, uverenja i rešenja mikako memogu da ocene odakle da počnu pa im ono »iće od prezimena uvek predaje na zastirku stola. Bivši gimnazijalac vrati se svojim drugovima i zapita: pa zar kod nas Još Živi vlasnik kima, koji је tražio da se pored prevoda sadržaja stranog filma prevedu i imena glumaca, pa je tako slavni Moris Ševalije u šabačkom bioskopu važio kao Milutin Konjović.

Šabac je osnovao Isa beg Isaković 1471 godine a maši mladi šapčani su obnovili filatelističko društvo 1971. godine, pa verujemo da će biti postajano kao grad BUGIRDELEN, prvo ime grada Šapca.

| Seriju prigodnih koverata za proslavu 500 god. grada izdaje 30. IV 1971. F. D. šabac.