Filatelista

НАША ДРУШТВА

Прошлих година, а нарочито преко лета, просторије Друштва Савеза филателиста Србије у Нишу биле су довољно простране да приме неколико чланова који су долазили на састанке четвртком и недељом. По неком неписаном правилу, председник, секретар и благајних друштва и још неколико старијих чланова били су готово редовно присутни састанцима, а понекад би им се придружио и који омладинац. Иако број чланова није био тако мали, већина од њих није налазила за потребно да посећује састанке, јер нису имали довољно интересовања како за наше тако и за стране марке.

У прошлој години, поскупљење неких серија наших марака старијих издања, ограничен и устаљени тираж, техничка опремљеност и лепи мотиви на нашим маркама новијих издања, учинила су да је интересовање за наше марке нагло порасло како код наших, тако и страних сакупљача. Просторије друштва, доскора готово празне, сада не могу да приме све заинтересоване, а ако би неко хтео да нађе и место да седне, треба да дође на време када почињу састанци. Нарочито ] порасло интересовање код омладине и није редак случај да ученици право из школских клупа журе у просторије друштва. Број чланова друштва се повећава, а друштво свим члановима обезбеђује најмање по две серије од свих издања нашим марака и блокова. Врши се и интензивна размена марака између наших и страних сакупљача, а многи инострани сакупљачи су сретни ако могу да добију од неких наших марака једну или две серије. И, ако је раније управа друштва размишљала како да привуче што више чланова или да бар задржи старе, сада се пред управом намеће проблем како свим члановима омогућити нормалан рад V друштву. Није редак случај да на састанку дођу и више филатедиста из других околних места — Лесковца, Пирота, Алексинца, па из Београда, Зајечара и Бора. Многи филателисти, који то раније нису учинили, не питајући за цену траже наше „прослављене, и ретке марке — есперанто, блокове железница и Зефиз, падобранце, прва издања фауне и флоре.

Али, многи се и питају: да ли је то само моме

нтална ситуација или ће интересовање за наше

марке да буде им даље тако велико.

Станимир Илић — Ниш

ZIMSKA AUKCIJA MARAKA U CIRIHU

Као i svake i ove godime održama je zimska aukcija u hotelu Savoja, Cirih, na kojoj su pored ostalih bile i neke maše manke, izdate od 1945 do 1966 godine. Komplet ovih meponištenih maraka sa serijama i blokovima procenijen je na 1.500 a prodat za 1.800 švajcarskih franaka. Prodavac je istakao da bruto cema ovih maraka iznosi 4.300 Mihel maraka, iz čega proizlazi da je u odnosu ma katalog Mihela postignuta cema 30 posto. |

Ako bi pojedinačno opgledali kakve su cene toga dana postignute za naše marke imali bi sledeći pregled:

1951. Marke za vazdušnu poštu (kat. 518/26, 527) i blok Zefis, procenjene 170 a prodate za 150 Sfm. Blok je procenjen 125 a prodat za 120.