Filatelista

stva našega neće on prestati od onosa, što je, razumeva se, po naredbi svog Praviteljstva preduzeo, dok mu se to istim putem ne zapovedi po iom u dakle nadležalo bi svojim putem dejstvovati, da Pravitelstvo Austrisko odredbu svoju poreče. Budući pak da bi protestacija, kod više austriske vlasti veću važnost imala onda, kad bi kod nas formalno pošte već zavedene bile, to će nuždno biti, da se Uredba o Ustrojstvu pošte što pre izda — po tome dakle, neka Sovet nastane, da se Uredba ista, ukoliko to do njega stoji, što skorije izda”.

Sticajem okolnosti, prema tome, otvaranje austriske pošte u Beogradu ubrzalo je pripreme na izradbi „Ustrojstva poštanskog zavedenija” koje je 15 oktobra 1843 postavilo temelje poštanske organizacije u Srbiji.

ODO za ukidanje austriske pošte u Beogradu i njene filijale u Aleksincu trajala je punih 27 godina, i završena Je potpisom prve Poštanske konvencije između Srbije i Austro-Ugarske, koja je potpisana u Pešti 2/14 decembra 1868 god.

Borba za ukidanje austriske pošte u Beogradu vodila se pretežno diplomatskim putem, gde je austrisko Ministarstvo trgovine (pod kojim su se nalazile pošte) stalmo na srpska traženja stavljalo razne uslove (o poboljšanju poštanskih veza sa Turskom, broju pograničnih mesta га. razmenu pošte i tome slično).

Naročito oštar stav za ukidanje austriske pošte ispoljio se na Sv. Ргеобу raženskoj skupštini (1861 god.), kad je narodni poslanik Jokić zahtevao da se ovo pitanje — ukoliko sa ne može sama Vlada da reši — iznese na rešavanje pred one velike sile, koje garantuju postojanje Knjaževine Srbije.

O ukidanju austriske pošte u Srbiji donele su „Srpske Novine” u svom broju 115 od 16 septembra 1869 godine sledeću obavest”.

„Ukidanje austriske pošte u Srbiji” — Poštanska konvencija, koja je 2 (14) decembra 1868 godine zaključena između Srbije i austro-ugsarske vlade, 19 ovog meseca stupa u život. Po ovome dakle, c. kr. austriska pošta, koja je do sada bila u c. kr. austriskom konzulatu u Beogradu, 18 ovog meseca prestaje raditi i sva pisma i ostala pošiljanja, koja se od tog vremena odavde iz Beograda slala budu poštom izvan zemlje, predavaće se našoj pošti, kao što će se od nje i primati sve, Što sa strane dolazilo bude. Pošta beogradska od 19 o. m. smeštena će biti u kući blizu stare pijace, gde je dosad bila kancelarija Ministarstva pravde i ovde će se predavati sva pisma i pošiljanja, koja se šilju izvan zemlje, a i ona privatna pisma i pošiljanja, koja se upućuju u unutrašnjost Srbije.

U sadašnjoj pak zgradi poštanskoj ostaje jedno odeljenje pošte za primanje i izdavanje zvaničnih pisama i pošiljanja, za koja se ne naplaćuje nikakva taksa, a ona pošiljanja zvanična za koja se taksa plaća, predavaće se u pomenutoj poštiblizu velike (stare) pijace. — Pisma upućena van zemlje primaće se na pošti svaki dan do 6 sati po podne, i mogu se ostavljati i u sve sandučiće poštanske, kao i ona koja se šilju u unutrašnjost Srbije, a sandučići ispražnjavaće se od 19 septembra do 19 oktobra ove godine triput dnevno i to: u 93/4 sati izjutra, i u 21/2i U 5 sati po podne.

Preporučena pisma primaće se takođe svaki dan u pošti do 6 sati posle podne, ali i sa onima u sandučićima nađenim pismima, na kojima bude naznačeno PREPORUČENO (rekomandirt), ako su snabdevena markama, cdgovarajući podpunoj taksi za preporuku, postupaće pošta kao sa preporučenim. — 1 posle 6 sati po podne mogu se pisma

15