Filatelista

АВБЕШЕДА ГЛАВНОГ УРЕДНИКА А

БАЛКАН ФИЛА: Постоји ово Балканско полуострво. На њему су распоређене државе, које делом или целином припадају Балкану: Алабанија, Бугарска, Грчка, Румунија, Југославија и Турска. У односу на везе са осталим светом, географски положај на полуострву, историску прошлост мирољубивост, патриотизам, ратоборност, гостопримство и тако даље и тако даље, Југославија без сумње заузима утледно и достојанствено место. То јој свакако и припада а наши суседи то и неоспоравају.

Седоте једном угледни људи Филателисти ових земаља и договориш се оснују Балканфилу, да се у одрееђеном интервалу одржава Филателистичка изложба на којој ће излагати филателисти балканских земаља. НадлеЖна министарства пошта у већини ових земаља сатледаше сву озбиљност ове одлуке, унеше у програм своје издавачке делатности штампање марака посвећених овом дотађају у времену када су домаћин одноисно организатори изложбе. Идеја постаде стварност.

Прва изложба одржана је 1965 године у Варни — Бугарска. Друга у Истамбулу — Турска 1967 године,

Трећа у 1971 години у Букурешту — Румунија.

Четврта ће се вероватно одржати 1973 године у Грчкој.

Југословенски филателисти су учествовали на све три до сада одржане изложбе. Организатори су им одали пуно признање доделом више медаља и диплома, одредили југословенски дан на изложби, издали марку посвећену нашој земљи, пригодни жиг и коверат и најзад увек уважавали сва наша извињавања, боље рећи закергња. После сваке изложбе координациони одбор предлаже Југославију за новог домаћина, а наши представници, препуштени сами себи, отпевају стару песму на ову арију:

„Знате другови и господо ми смо самоуправно друштво. Ми немамо централни Савез филателиста. Ми имамо 6 републичких Савеза а како сви овде нису заступљени ми немамо овлашћења да наступамо испред југословенских филателиста. Код нас је знате укинуто министарство пошта, постоји Заједница ЈРТТ, она је самостална самоуправна асоцијација радних људи, ми нисмо у могућности, нити пак имамо права да прихватамо нешто што је- у њеној надлежности и што искључиво зависи од Управног одбора Заједнице и предузећа. које они представљају. Ми предлажемо и мислимо да је то управо једини пут да се равноправно обратите на свих шест републичких Савеза (ми ћемо Вам дати њихове адресе) а да упоредо консудтујете и ЗЈИТТ, од којих ћете добити сва потребна обавештења а који he V исто време, ми смо у то сигурни, потврдити и исправност назнег предлота. Ви морате разумети да се у нашој самоуправној заједници строго води рачуна о корисности сваког уложеног динара и сваке формудисане реченице. Ми вероватно бар за сада неби имали финансиско материјалне могућности за једну такву величанствену изложбу“.

Слушали наши пријатељи из координационог одбора суседних земаља теноре југословенске филателије и као музикални људи установили да је то песма: жив ми Тодор да се чује говор. Слушали, слушали па нам сада у Букурешту једноставно доскочили: Браћо Југо-

21