Filatelista

словени будите домаћин једне од изложби, па ако немате средстава ми ћемо вас помоћи. Даћемо вам витрине, економску анализу, помоћ у организацији и предвиђамо и могућност новчане помоћи, о чему би се конкретније изјаснили после консултације са нашим министарство мпошта, казали у глас филателисти: Бугарске, Румуније, Турске и Грчке.

Ми у Југославији имамо десетине и десетине угледних филателиста излагача из свих већих градова, који учествују на овим изложе бама. Да ли ми који се бавимо неком организацијом филателије у нашој земљи имамо право да компромитујемо ова имена. Да ли имамо право да их наговарамо да гостују и уживају гостопримство људи којима никада неће бити домаћини» Да ли смо стварно спали на тако ниске гране, на такав степен неспособности да себе и своју организацију доводимо у понижавајући положај, да нам се нуди помоћ иако сам сигуран да она није злонамерна. Што се мене тиче под овим условима никада и никога нећу наговарати да учествује на изложби нити пак учествовати а ви драги читаоци...

Б

ФАМОЗНА ИЗЈАВА: један пријатељ из САД упутио ми је препоручено писмо 10 априла ове године које ни до данас нисам примио. Вероватно је мој пријатељ интервенисао код своје а она код наше поште. Како било да било дође поштански радник, позвони на врата и љубазно ме замоли да подпишем изјаву да нисам примио препоРУКУ од 10 апр ила 1971 године. Гледам нешто овог човека, подписујем ову фамозну изјаву и питам се: чему служи препорука и њени епитети број и евиденција, када се пошта и поред тога осигурава путем изјаве. Питам се исто тако како би то изгледало када би у будуће увекизјавио да нисам примио препоруку коју сам примио. Како би то изгледало када би тако поступили сви београђани који примају препоруке и колико би то коштало поштанске раднике, ако се за једну изгубљену препоруку у међународном саобраћају плаћа 10 долара. Питам се управо шта је са оним подписом који сам дао приликом пријема једне препоруке, ко је и за кога чува и чему служи таква евиденција, када ни после три месеца нису у могућности да установе да ли су ми или не учинили упућену препоруку. Благо нама са таквом евиденцијом.

II

ЈОШ ЈЕДАН ЗЛОЧИНАЦ НА МАРКАМА: Сваки Србин који се сећа окупације и злочина четника Драже Михајловића без размип„љања ће вам одговорити да је сувише благо речено, ако се за овог злочинца каже само издајник, јер он је нешто далеко теже и крвавије. Међутим и поред тога овај крволок се полако незванично увлачи у поједине филателистичке збирке и постаје лото неких угледних аукциских кућа. : .

Филателистима је познато да је за време окупације у појединим поштама Србије било марака са написом: Југославија, Равна Гора 1941 и то:

1. Тамна браон од 1 динара са ликом четника са пушком, четника са редеником и анђела чувара правде. ___U 2. Чоколадно браон од 2 динара са сликом Петра Карађорђевића

другог.

22