Filatelista

• БЕЛГИКА 72 — Ова светска филателистичка изложба побудила је огромно интересовање код филателиста у целом свету. Посетиоци ове изложбе имаће шта да виде јер по броју пријава и вредних експоната ова изложба постићи ће известан рекорд. За отварање одређен је 24 јуни, Како ће се на овој изложби срести лидери међународне филателије то ће се овај скуп искористити па ће 2.717. 1972 бити одржано и заседање Генералне скупштине ФИПе.

е Познањ — један од најлепших градова Пољске домаћин одржавања Светске филателистичке изложбе у 1972. години. Изложба ће се одржати од 19 августа до 2. септембра т. г. под покравитељством ФИП-е.

е ЕВРОПАЦЕПТ — 1972 — У овој години, колико се могло сазнати, следеће земље су најавиле своја издања ових марака: Андора, Белгија, Кипар, Француска, Грчка, Холандија, Ирска, Исланд, Италија, Југославија, Лихтенштајн, Луксембург, Малта, Монако, Запад на Немачка, Португалија, Шпанија, Швајцарска и Турска.

е Будите опрезни ако вам неко понуди британске марке са непознатим ирским претизцима. јер, мада се ради о правим енглеским маркама, претисак на њима је приватна творевина које се одричу и енглеспа и ирска поштанска администрација. Тврди се да је налог за претискивање дело ИРА, ван закона стављене ирске ре ликанске армије, но ни то није сигурно јер и ИРА која је у Улстеру веома гласна и активна, не признаје очинство ових „марака", па остаје највероватније да је то произвео неки „пословни дух" — д наивним филателистима дигне паре. (Филателија Но. 3/72)

е У организацији Хрватског филателистичког савеза одржан је први међународни сусрет филателиста и нумизматичара у Загребу на дан 7. 5. 1972. у хотелу „Интернатионал". Велики број београдских филатлиста посетио је овај састанак и представио нам га је као врло успешан. Посећен је од бројних филателиста из наше земље и иностранства па је понуда и потражња била разноврсна и прилична.

Како сазнајемо и Савез филателија Словеније организује сличан састанак у Љубљани. Овај међународни састанак филателиста већ је добро познат јер се одржава неколико година.

e Немачки трговац Х. Е. Сиегер понудио је светском филателистичком тржишту једну сензацију која се зове „Месечево писмо", а што је јединствено по томе што су та „Светска писма" заиста била на Месецу и што се у опису каже да су у горњем левом углу астронаути 5сон и Гл под својим личним потписом унели руком уписану белешку »Гапдеа а# Нагфеу Мооп Ји: 30—1971«. Писма су франкирана маркама „»АРОТТО 11« а жигосана од војне поште која је надлежна за списалачку јединицу 'а датум је 7. 8. 1971. У доњем левом углу су потписи све тројице астронаута.

Ова писма начичкана јединственим елементима аутентичности, изазвала су велико интересовање као прва писма са Месеца, трговац их је распродао по врло високој цени од ДМ 4.850 — по комаду. (Interphila Couriera — Filatelija 3/72)

е Акција „Бирамо најлепшу марку" коју је спровео ПТТ Весник, завршена је. Приспело је 28436 гласачких листића. Специјална комисија утврдила је да су највећи број гласова добиле следеће три наше марке:

| — 4176 гласова — марка од 4— дин. из серије „Уметност у Југославији кроз векове" — портрети — на којој је приказан рад словеначког сликара Михаела Строја под називом „Портрет Луизе Пејсакове".