Filatelista

е Клуб младих филателиста у Софији идаје лепо опремљен часопис МЛАД ФИЛАТЕЛИСТ који обраБује филателистичке теме и развија љубав за марке код младих филателиста.

e Канцеларија Савеза филателиста Србије неће радити од 15 јула до 20 августа 1972 године ради отсутности службеника. Све послове са канцеларијом треба планирати тако да се обаве од овог или после овог рока.

е У Италији је изабран Комитет за избор најлепше марке на свету у 1971 години, На овом избору учествоваће све марке које су у разним државама проглашене за најлепше, Тако филателистички часопис „П СоПехпоспзта" у броју од 19. 2. т. г. доноси оригиналне репродукције поштанских марака које су у 70 држава са свих континената према избору проглашене на најлепше. Избор најлепше марке света у 1971 години извршиће читаоци овог листа.

Занимљиво је да ће на овом међународном такмичењу Југославије заступати марка од 0,50 динара издата поводом Другог конгреса самоуправљача. (ПТТ Весник 174/72)

е СОПФИЛЕКС 72 — У времену од 20—28 маја т. г. одржана је у Софији у Бугарској велика међународна филателистичка изложба посвећена 90-годишфици од рођења Георги Димитрова, истакнутог револуционара бугарског и међународног радничког покрета и омиљеног вође бугарског народа. На овој изложби учествонали су и југословенски филателисти.

е Фауна Х у 1972 години на својих шест марака У серији даје нам мотиве врло ретких птица које такорећи одумиру код нас, Како се ове године одржава јакција Међународне године заштите природе, то можемо рећи да ова серија у потпуности испуњава своју намену. Вероватно да ће ова емисија потсетити за то надлежне на циљ акције „Међународна година заштите природе".

е Немачки часопис »Заттјег Dienste — 6/72 доноси интересантно поређење југословенске серије марака „САПОРО — 1972" са марком Лихтенштајна ЕВРОПА из 1960 године. Ова марка издата

југословенски „САПОРО" за 120.000. мања емисија од ове марке Лихтенштајна, Да ли ово може заиста утицати на наш „САПОРО"

е За време одржавања УПТ међународне изложбе железничара „ИНТЕРБА 1972" од 21—23 априла т. 4 Цириху примљен је за продају, вероватно уз улазницу, посебан блок на коме су репродуковане четири швајцарске марке са мотивима железничких локомотива. Међутим. месечни додатак Михел каталога У задњем броју упозорава да овај блок неће бити регистрован у каталогу поштанских марака јер није издат званично Од поштанске управе и не служи за франкирање поштанских пошиљака. (ПТТ Весник 177/72)