Filatelista

Кашикара (Рјагајеа Јеписогофаа Е.) је добила назив по своме необичном кљуну. У Европи је веома ретка. Насељава барске терене и језера обрасла тешко проходнним тршчарима. Величине је око 86 см.

5,00 дин. — Тираж: 540.000 комада

Буљина (Вибо бибо [.) је врло ретка у Југославији и Европи. Предпоставља старе и тешко проходне планинске шуме. Беличине је од 70 гм. са распоном крила од 150 см.

6,50 дин. — Тираж: 160.000 комада

Алпска кока (Гасори5 гашиз Моп!.) живи у Југославији на југоисточним обронцима Алпа, изнад границе шума. Зими је бела а кад снег окопни рђасто мрка, док крила остају бела. Величине је око 34 см.

Ликовно решење за ову серију дао је Андрија Миленковић, академски сликар из Београда.

Марке су штампане у швајцарској штампарији »НеЦо Сошгуозајег 5. А«, Га Сћаих -де- Еопдз, у техници 4-6боје хелиогравуре, У таблицама од 10 марака.

марке 26 х 36 мм Формат:

слике на марки 23 х 33 мм Зупчање: чешљасто 11 34 Датум пуштања у продају: 8. мај 1972. године.

Истог дана Биро за поштанске марке и издавачку делатност ЗЈПТТ пустиће у продајм 2 пригодна коверта по цени од 1,50 дин. ком.

ВЕСТИ — ЗАНИМЉИВОСТИ Аца М. Александрић

e Савез филателиста Србије и ове године учествује у традиционалном „Змајевом наградном конкурсу" за најбоље литерарне и ликове радове наше деце широм Југославије. Припремљено је неколико класера попуњених тематским југословенским маркама које ће се поделити девојчицама и дечацима чији радови буду награђени.

е Канцеларија Савеза располаже малим бројем значака са иницијалима СФС. Имајући у виду да је потражња порасла не само од филателиста већ и сакупљача значака у могућности смо да откупљујемо нове количине. Заинтересована друштва и појединци треба да се јаве канцемарији и изнесу своје захтеве, како би могли да наручимо потребне количине и задовољимо све интересенте,

6 Каталог маркама Југословенских земаља за 1973 годину већ је у припреми, Како сазнајемо биће урађен на бољој хартији а клашеа марака ће бити далеко боље изражена. Друштва и појединци већ сада могу наручити преко Савеза количине за које су заинтересовани. e V Пожаревцу је обновљено филателистичко друштво под називом „Поморавље". Председник је архитекта Павле Савић а секретар студент Михаило Милошевић. Друштво намерава на организује изложбу за време одржавања коњичких игара у Љубичеву.