Filatelista

РЕОМЕМЕ АЏЈКОТЈЕ „ЕП атеквоте“

Svesna činjenice da mnogi jugoslovenski filatelisti često imaju problema sa nabavkom maraka i drugog filatelističkog materijala za popunu zbirke, kao i sa plasmanom svojih viškova, a u želji da im u okviru svojih mogućnosti pomogne, redakcija PFilateliste odlučila je da u toku 1976. izvrši sve potrebne pripreme i postupno uvede instituciju pismenih aukcija na svojim stranicama.

Pismenim aukcijama Filateliste bile bi obuhvaćene prvenstveno poštanske marke, čiste i upotrebljene, zatim koverti prvog dana, prigodni i specijalni koverti i žigovi, poštanske celine, predfilatelistička pisma, marke na pismima i literatura. Filatelisti koji žele da otuđe svoje duplikate. delove zbirki ili kompletne zbirke preko pismenih aukcija našeg časopisa, treba da ih srede, obezbede od oštećenja i dostave kancelariji SFS lično ili u vrednosnom pismu, propraćene odgovarajućim opisom. Na osnovu prikupljenogs materijala biće sastavljen katalog aukcije sa opisom i procenama vrednosti, datim prema našem i stranim katalozima i stručnom mišljenju komisije za procenu. Po izvršenoj prodaji, ostvareni novac biće dostavljen vlasniku uz odbitak određene, razumne, provizije na ime pokrića manipulativnih i poštanskih troškova.

Sabirači zainteresovani za otkup pojedinih lotova treba da dostave kancelariji SFS broj lota i svoju ponudu što pre po izlasku aukcijskog kataloga, a najkasnije do datuma koji će posebno biti preciziran za svaku aukciju. Lotovi izloženi na prodaju putem pismenih aukcija PFilateliste biće prodati isključivo interesentu sa najvišom ponudom. Ukoliko najviša ponuda znatno premaša prvu nižu, od kupca će biti naplaćen iznos prve niže ponude uvećan za 20%. Tako, recimo, ako najviša ponuda iznosi 200 dinara a prva niža 150 dinara, od kupca će biti naplaćeno 150 — 150 X 20% = 180 dinara.

Prilikom slanja materijala za aukciju ili aukcijske ponude obavezno je da pošiljaoec navede da su mu poznata Pravila o pismenim aukcijama Filateliste i da ih u potpunosti prihvata, a poštu treba adresovati isključivo na: Filatelista, za pismenu aukciju, Sremska 6/IV, poštanski fah 702, 11001 Beograd.

Sav rad oko prijema i prodaje lotova nalaziće se pod stalnom kontrolom lica koje za to posebno odredi Savez filatelista Srbije, koji u isto vreme garantuje ispravnost postupka i bezbednost primljenog materijala u granicama koje su određene Pavilima o pismenim aukcijama časopisa Filatelista.

Pre desetak godina Savez filatelista Srbije pokrenuo je filatelističke aukcije, koje su se nažalost, i pored velikog interesovanja filatelista ugasile, više iz subjektivnih nego objektivnih razloga. Aukcije su se održavale na sastancima u klubu, a njihov nedostatak bio je u tome što su zahtevale prisustvo zainteresovanih, te je krug potencijalnih učesnika bio ograničen. Redakcija se nada da će putem pismenih aukcija ukloniti ovaj nedostatak, i uspeti da odgovori postavljenom zadatku, da svojim čitaocima omogući da popune zbirke i najpovoljnije plasiraju svoje viškove. Samo je po sebi razumljivo da će ove aukcije u početku biti skromnog obima, a njihov dalji uspeh i razvoj zavisi isključivo od zainteresovanosti sabirača.

9 33