Filatelista

PRAVILA O PISMENIM AUKCIJAMA „FILATELISTHE

I Opšte odredbe Član 1

Pismene akcije održavaju se u organizaciji časopisa Žilatelista (u daljem tekstu: aukcioner) a pod stalnim nadzorom kontrolnog organa Saveza filatelista Srbije (u daljem tekstu: Savez) kao garanta.

Pravo učešća na pismenim aukcijama Filateliste imaju sva punoletna zainteresovana lica, radne i društvene organizacije, a maloletna lica samo uz pismeno odobrenje roditelja ili staratelja.

JI Priprema aukcija

Član 2

Lica i organizacije zainteresovane da delove svojih zbirki, ili kompletne zbirke, (u daljem tekstu: prodavac) plasiraju preko pismenih aukcija časopisa Filafelista dužna su da ponuđeni materijal pregledno srede, obezbede od ispadanja ili oštećenja pojedine primerke maraka i drugog filatelističkog materijala, snabdeju lot popisom i predaju ga ovlašćenom licu u kancelariji Saveza lično, uz pismenu potvrdu prijema, ili putem vrednosnog pisma.

Lotovi koji se šalju poštom moraju biti adresovani na: Filatelista, za pismenu aukciju, Sremska 6/IV, poštanski fah 702, 11001 Beograd.

Za vrednije marke, kod kojih je registrovano postojanje falsifikata, poželjno je da budu snabdevene atestom nekog od naših ili stranih priznatih atestatora.

Član 3

Na osnovu pristiglo materijala aukcioner, odnosno lice koje |e za to posebno zaduženo, obavezan je da pripremi aukcijski katalog koji će biti objavljen u prvom narednom broju časopisa Filatelista, ili kao njegov poseban prilog.

Otvaranju pošiljki sa materijalom паmenjenim aukciji ı proveri popisa prisustvuje posebno određena komisija.

Aukcioner sebi pridržava pravo da ponuđeni materijal iznese na prodaju kao jedinstveni lot, ili razbijen u dva i više lotova, pri čemu će se voditi računa da interesi prodavaca ne budu ni na koji način ošteсет. Član 4

Lotovi u aukcijskom katalogu razvrstani su prema zemlji, oblasti ili temi koju obrađuju, kao i prema vrsti filatelističkog materijala. Svaki aukcijski katalog sadrži:

— redni broj lota;

34

— Opis lota;

— procenu vrednosti lota.

Aukcionar će nastojati da u opisu lota da sve potrebne podatke o stanju marke, papiru, zupčanju, štampanju, vodoznaku i drugom, ali se ovaj opis može uzeti samo kao mišljenje aukcinara, odnosno lica zaduženog za pripremu kataloga. U slučaju da je lotu priključen atest (ili atesti) aukcionar je obavezan da to navede u opisu.

Procena vrednosti predstavlja iznos za koji aukcionar smatra da realno može biti dostignut obzirom na cenu marke na tržištu, a daje se na osnovu našeg i stranih kataloga, kao i stručnog mišljenja komisije za procenu. Procena vrednosti ne predstavlja minimalnu iskličnu cenu lota.

Član 5

Lotovi poslati za prodaju na pismenoj aukciji Filateliste moraju stići u kancelariju Saveza najkasnije sedam dana pre dana predaje kataloga u štampu. Lotovi koji stignu posle ovog roka biće uključeni u prvu narednu aukciju.

IIT Izvršenje aukcije

Član 6

Prikupljanje ponuda za materijal izložen prodaji putem aukcije vrši se u roku od dve nedelje od dana izlaska kataloga. Ponude koje stignu posle ovog vremena neće biti uzete u obzir.

Kupac je dužan da u ponudi navede broj lota prema aukcijskom katalogu, najViši iznos koji je spreman da plati i da izjavi da su mu poznata Pravila o pismenim aukcijama i da ih prihvata u potpunosti.

Ponuda mora biti adresovana na: Filqfelista, za pismenu aukciju, Sremska 6/IV, p. fah 702, 11001 Beograd.

Član 7

Lotovi po pravilu nisu ograničeni minimalnom iskličnom cenom i prodaju se kupcu koji podnese najvišu ponudu, bez obzira na procenu. Izuzetno, ukoliko prodavac to zahteva, može se odrediti najniža cena, ispod koje lot neće biti prodat.

U slučaju da najviša ponuda znatno premaša prvu nižu, od kupca će biti naplaćen samo iznos prve niže ponude uvećan za 20%, izuzev kada je prva niža ponuda znatno ispod vrednosti lota.

U slučaju da stignu dve ili više istovetnih ponuda, lot će biti prodat kupcu čija je ponuda prva stigla.

Aukcionar sebi pridržava pravo da odbije bilo koju ponudu, ili da odustane od prodaje lota ukoliko smatra da će time zaštiti interese prodavca i sopstvene interese .