Filatelista

NEZVANIČNA IZDANJA CELINA IZDANJA NEPOZNATOG POREKLA TZV. IZDANJE UŽIČKE REPUBLIKE

Šesdesetih godina na tržištu su se iznenada pojavile celine stare Jugoslavije sa ručnim pretiskom petokrake zvezde preko vrednosne oznake ı poništenim tekstom „Kraljevinma” u natpisu. Poreklo

ovih karata nije utvrđeno, i obzirom na vreme kada su se pojavile nije isključeno da se radi o naknadnim privatnim maherajima.

TZV. FOČANSKO IZDANJE

Posle oslobođenja na tržištu su se pojavile dopisne karte prvos redovnog izdanja tzv. NDH sa pretiskom petokrake zvezde preko vrednose oznake i grba, i teksta „partizanska pošta” preko natpisa. Mada je poznato da je u Foči maja 1942. stvarno funkcionisala partizanska pošta koja je na ovaj način pretiskivala karte i marke tzv. NDH, nije isključeno da se ovde radi o naknadnim pretiscima, Obzirom da su svi poznati komadi neupotrebljeni ili uslužno Žžigosani Dira žigom Foče sa natpisom u Ćirilici i latinici i datumom 1. V 1942.

TZV. PODGORIČKO IZDANJE

| Posle sloma Italije u II svetskom ratu u Podgorici (Titograd) pojavile su se italijanske dopisnice od 30 ćent. sa pretiskom „2 AHPE”. Nije poznato ko je, gde i u kakve svrhe izvršio pretiskivanje.

TZV. SENĆANSKO IZDANJE

Posle oslobođenja u Senti su se pojavile dve kursirajuće mađarske dopisnice i jedna dopisnica vojne pošte sa pretiskom petokrake zvezde, poništenim starim nazivom države i novom oznakom vrednosti. Nije tačno poznato ko je i kada izvršio preštampavanje, mada nije isključeno da su nastale istovremeno sa izv. senćanskim izdanjem maraka.

NESLUŽBENA IZDANJA CELINA

Pod neslužbena izdanja svrstana su sva ona izdanja koja su emitovala lokalne vojne vlasti, ali je njihova upotreba bila zabranjena od strane više komande.

OKUPACIJA CRNE GORE U I RATU

Za vreme okupacije Crne Gore u I svetskom ratu lokalne vojne vlasti na Cetinju preštampale su izvesne količine karata c. i kr. vojne pošte I i II izdanja vodoravnim pretiskom „Montenegro” u plavoj boji. Upotreba ovih karata bila je zabranjena od strane Ministarstva rata u Beču. Postoje obične i sa plaćenim odgovorom, a poznat je izvestan broj primeraka koji je putovao poštorn.

27