Filatelista

OKUPACIJA UGLJANA U II SVETSKOM RATU

КРАЉЕВИНА ЈУГОСЛАВИЈА Kraljevina Jugoslavija . Royaume de Yougoslavie

BOTIHGHA KAPTA — DOPISNA KAR CARTE POSTALE

. Po izvršenoj okupaciji ostrva Ugljan aprila 1941. godine lokalni vojni zapovednik naredio je da se zatečene marke i „dopisne karte Kraljevine Jugoslavije preštampaju sa „Occupazione /ITALIANA/ 12 aprilo 1941. — XIX”. Preštampavanje je izvršeno crnom bojom u knjigotisku, u malim količinama te Je verovatno igrao ulogu špekulativni momenat. Kako je po završenom preštampavanju ostrvo ancklirano italiji, italijanska Vrhovna komanda je zbog neodgovarajućeg natpisa zabranila njihovo pušatnje u promet. Poznate su sa uslužnim žigom pošte Preko od 16. IV 1941.

PRIVATNA IZDANJA CELINA

Pod privatnim izdanjima podrazumevaju se sva ona izdanja celina koja su izrađena od strane privatnih lica. Kod njih se mogu razlikovati dve grupe: privatna izdanja nastala iz patriotskih razloga, i privatna izdanja nastala iz špekulativnih pobuda, najčešće u пе sređenim ratnim ili poratnim prilikama.

TZV. DALMATINSKO IZDANJE

Po slomu Austrougarske u I svetskom ratu u oslobođenoj Dalmaciji pojavile su se dopisne karte bivše monarhije sa ručnim pretiskom „Dalmacija” u kurzivnom pismu. Poznate su upotrebljene u području između Dubrovnika i Budve, a pretisak je izvršen iz patriotskih motiva.

TZV. SOMBORSKO (PALANAČKI) IZDANJE

Kada su srpske trupe ušle u Vojvodinu, advokat Palanački ız Sombora pretisnuo je izvesne manje količine maraka ı karata mađarske uprave ručnim gumenim žigom u ljubičastoj boji sa slikom srpskog državnog grba. Karte su pretisnute bez znanja i odobrenja nadležne vojne vlasti, a pri njihovom nastanku bitnu ulogu igrao je ı špekulativni momenat:

28