Filatelista

TZV. ČAKOVEČKO IZDANJE

Posle proglašenja tzv. NDH u Čakovcu je, 12. aprila 1941., izvršeno pretiskivanje manjih količina maraka i dopisnih karata Kraljevine Jugoslavije pretiskom u knjigotisku i crnom bojom „Hrvatska /država/ /grb/ Međumurje”. Ovo izdanje bilo je izrazito špekulativnoez karaktera, te ga, za razliku od Banjalučkog, nije priznalo ni tadašnje Ministarstvo domobranstva, Odjel za poštu, brzojav, brzoglas i krugoval.

TZV. PRVO ŠIBENSKO IZDANJE

MANN}, BIH MINI

Kada je 1943. godine kapilulirala Italija, neki preduzimljivi trafikanti u Šibeniku preštampali su kursirajuće italijanske. marke i dopisne karte od 15, 30 i 75 ćenmt, ručnim gumenim pretiskom u crnoj boji „N. р. Н.“. Preko natpisa i parole, ili samo preko natpisa udaren je ravni žig „NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA”, a kod pojedinih komada je italijanski grb poništen grbom у. NDH. Izrada ovog izdanja bila je inspirisana špekulativnim momentima.

FANTAZIJSKA IZDANJA

Pod fantazijskim izdanjima podrazumevaju se sva Ona „1zdanja” koja nose nazive nepostojećih država, a emitovana su od strane privatnih lica u špekulativne ili propagandne svrhe.

TZV. IZDANJA „HRVATSKE VLADE U EGZILU”

Početkom pedesetih godina pojavile su se, u režiji ustaške emigracije, „dopisnice” sa otštampanim vinjetama različitih nacrta, sa natpisom „Nezavisna država Hrvatska”. Imaju izraziti špekulativno-propagandni karakter. Poznate su sa sedam različitih crteža Vinjeta, štampane u Madridu 1950., a rasturaju se iz Španije, Argentine i SAD.

29