Filatelista

ruženjima građana SR Srbije, Društvenim dogovorom o udruživanju u Savez i ovim Statutom. _ Društva i klubovi okupljaju radne ljuđe i građane koji se interesuju za filateliju i za društvenu aktivnost na toj osnovi.

ČI. 21

Društva i klubovi donose svoja pravila organizovanja i rada, samostalna su u svom radu, u sklađu sa Društvenim dogovorom o udruživanju u Savez.

Društva i klubovi biraju svoje organe samoupravljanja, delegiraju delegate za Skupštinu Saveza, daju predloge za članove organa i tela Saveza, za pohvale i nagrade, Za Dproglašenje počasnih članova i aktivno učestvuju u izgradnji i ostvarivanju odluka Saveza.

VIII DRUŠTVENA SAMOZAŠTITA ČI. 22

Odbor za društvenu samozaštitu je organ Izvršnog odbora, koji ga bira na svojoi konstitutivnoj sednici. Odbor za društvenu samozaštitu se sastoji od dva člana Izvršnog odbora i radnika Saveza, koji za svoj rad odgovaraju Izvršnom odboru i delegatskoj Skupštini.

СЛ. 23

Odbor je dužan da sprovodi zadatke iz oblasti društvene samozaštite i opštenarodne odbrane i da rađi na ostvarivanju zađataka utvrđenih planovima opštenarodne odbrane i civilne zaštite na teritoriji kojoj pripada sedište Saveza, kao i zadataka Koji proističu iz odredaba ZaKona o osnovama društvene samozaštite SR Srbije.

ČI. 24

Društvena samozaštita usmerava se naročito na:

— neposrednu zaštitu imovine Saveza;

— zaštitu prava Saveza i njegovih članova;

— sprečavanje nesavesnog rada i zloupotreba funkcija članova organa i tela Saveza;

— sprečavanje neprijateljske delatnosti i antisamoupravnih uticaja na rad Saveza u 0OStvarivanju ciljeva i zadataka;

— pređuzimanju mera radi sprečavanja ili ublažavanja nesrećnih slučajeva, elementarnih nepogoda i njihovih posledica;

— pređuzimanju svih mera za obezbeđenje potrebnih uslova za obavljanje гедоупе акtivnosti u prostorijama Saveza, na filatelističkim sastancima Saveza, sednicama organa 5аmoupravljanja, javnim manifestacijama, izložbama i sl., kao i za održavanje reda i mira na njima.

ČI. 25

U raznovrsnim kontaktima sa inostranstvom, članovi Saveza i Savez u celini dužni su da dostojno predstavljaju socijalističku samoupravnu i nesvrstanu Jugoslaviju i pri tome se pridržavaju određaba Ustava SFRJ, odluka i stavova državnih Organa i društveno-političkih огganizacija, stavova Republičke konferencije SSRN Srbije, kao i principa koji karakterišu međunarodni položaj i politiku naše zemlje.

IX ČASOPIS ĆI. 26

Časopis „PFilatelista” je neprekidno od septembra 1949. godine stručni i informativni OT-

gan Saveza filatelista Srbije. a - . 1. Na predlog Izvršnog odbora, delegatska Skupština imenuje Savet, Ređakcioni odbor i

glavnog i odgovornog urednika časopisa, koji su za Svoj rad odgovorni Skupštini.

СЛ. 21

Časopis ima хадајак da prati društvenu aktivnost članova Saveza, filatelističkih 4гизtava i klubova, Saveza u celini, kao i aktivnost Udruženja filatelističkih saveza Jugoslavije, da doprinosi afirmaciji njihovog rada i razvoja filatelije, da stručnim prilozima obrađuje aktuelna filatelistička područja i obezbeđuje informisanost članova i javnost u radu Saveza.

Izvršni odbor obezbeđuje uslove i sredstva za redovno dvomesečno izđavanje i uredivanje časopisa. | NI i

Časopis je besplatan za sve članove Saveza Koji plaćaju članarinu.

NX MATERIJALNO-FINANSIJSRKRO POSLOVANJE ĆI. 28 Materijalno-finansijska sredstva Saveza sastoje se od: | — dela redovne članarine koju ubiraju društva i klubovi od svojih članova, a koji prema

Društvenom dogovoru o udruživanju u Savez ustupaju Savezu; — pretplate za časopis;

6