Filatelista

UVODNA REČ DRUGA LAZARA MOJSOVA PRILIKOM OTVARANJA IZLOŽBE »TITO U FILATELIJI«

Drugarice i drugovi, uvaženi gosti i prijatelji,

Svima nama ovde, a meni posebno, pruženo je zadovoljstvo i čast da učestvujemo u svečanom činu otvaranja Jugoslovenske filatelističke izložbe »TITO U FILATELIJI«.

=== Čini mi se, la u ovom trenutku istorije kada proslavljamo širom пазе zemlje izuzetni istorijski događaj — šezdesetgodišnjicu od osnivanja KPJ u čiju je revolucionarnu ulogu i istorijsku misiju menjanja epoha па ovim našim Jjugoslovenskim prostorima neraskidivo utkana ličnost i stvaralačka delatnost druga Tita — Muzej »25. maj« nije mogao maći bolju priliku za osvetljavanje svestranosti ovog jubileja time što je u ovim prostorijama omogućio priređivanje ove izložbe, koja ma jedan nov i svojevrstan način ukazuje i ma markantne belege, Које je bogata delatnost druga Tita, kao revolucionara i državnika, ostavila i u takvoj oblasti koja predstavlja svakodnevno komuniciranje miliona ljudi, kao što je poštanska marka a filatelija.

U višemesečne pripreme za otvaranje ove izložbe uložen je ogroman trud velikog broja ljudi, organizatora i izlagača, koji su, kao što to filatelija i podrazumeva, radili uglavnom dobrovoljno, sa ljubavlju i željom da ova izložba dostigne najviši domet koji je moguć u našim uslovima.

Uveren sam da je rezultat tog zajedničkog, predanog timskog rada prevazišao očekivanja svih nas. Naime, rad na filatelističkoj obradi ukupnog poštanskoz materijala na ovu temu bio je očito, ne samo zadovoljstvo i podsticaj, već i duboka inspiracija, da se Što više, bolje i jasnije istakmu svi aspekti genijalne ličnosti i svestrane uloge koju u našoj istoriji i današnjici ima drug Tito.

Samoupravna socijalistička i nesvrstana Jugoslavija danas, rezultat je socijalističke revolucije, oružane borbe maših naroda i narodmosti u ratu i stalne borbe nakon njega za mir, za progres, za učvršćenje maše nezavisnosti, za bolje društvene i međuljudske odnose, za odlučujući položaj radnog čoveka u našem društveno-ekonomskom i samoupravnom političkom sistemu, za široku povezanost sa svim narodima i pokretima u svetu koji se bore za oslobodilačke ciljeve.

To je naša istorija i stvarnost, kojom se uvek možemo ponositi i na kojoj počiva veliki ugled i duboko uvažavanje naše zemlje u svetu.

Sve je to učinjeno ı dalje se razvija i produbljuje pod vođstvom druga Tita kao rukovodioca Saveza komunista Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Njegovo delo i ličnost, koja je u neprekidnom stvaralačkom zamahu, obeležavaju celu jednu epohu svetske astorije, sastavni su deo naše i svetske istorije.

Filatelija je, kao društvena aktivnost i istraživački rad, samo jedna od bezbroj mogućnosti da se ma vizuelan, estetski privlačan i muzeološki atraktivan način izloži taj tok istorije, da se prikažu njeni graditelji i zabeleže rezultati

njihovog dela.

Posetioci ove izložbe imaće zadovoljstvo da saznaju u kojoj meri su tematike vezane za ličnost i delo drusa Tita, ovde obrađene i prikazane, prisutne