Filatelista

u ZŽivoj aktivnosti filatelista iz svih krajeva Jugoslavije, počev od pionira i omladinaca, do najistaknutijih kolekcionara. Takođe, da ma ovoj, drugoj u mizu planiranih filatelističkih izložbi u Muzeju »25. maj«, sagledaju bogatu i raznovrstnu izdavačku delatnost Zajednice jugoslovenskih pošta, odnosno Biroa za marke i izdavačko-informativnu delatnost Zajednice jugoslovenskih PTT i napore koji se ulažu da kroz tu delainost izraze sve one značajne pomnuke i vrednosti koje ličnost i delo druga Tita imaju i nose.

Muzej »25. maj« je Široko otvorio svoje prostorije i ovom izložbom uveo nas u jedno novo, nesvakidašnje viđenje sa drugom Titom, u jedam neuobičajem i izuzetno zanimljiv susret sa njim i njegovim delom, i time, sa nama samima. _

Možemo svi zajedno poželeti da u budućnosti ovakvi susreti budu sve broj. niji.

| Dozvolite mi da, u ime Počasnog i Organizacionog odbora izložbe, svečano otvorim Jugoslovemsku filatelističku izložbu »TITO U FILATELIJI«.

Hvala

ОДРЖАНА 24. РЕДОВНА СЕДНИЦА ДЕЛЕГАТСКЕ СКУПШТИНЕ СФС

Усвојени годишњи извештаји и финансијски план за 1979. Изложба Тито у филателији и ПТ Фестивал филателистичке омладине Југославије најзначајнији задаци. Чланарина 120 динара за одрасле чланове и 36 динара за омладинце.

У Београду, 21. априла, одржана је 24. редовна седница делегатске Скупштине Савеза филателиста Србије.

У материјалима који су достављени свим делегатима и дискусији која је по њима уследила, значајан простор био је посвећен анализи извршења одговорних задатака у периоду између 22. и 24. седнице и провођењу у живот иницијативе Председника Тита о колективном руковођењу и одговорности. Истакнуто је да би заједничком акцијом требало више учинити на подизању филателистичког подмлатка, омасовљавању филателистичке организације, пре свега млађим члановима, о чему треба донети одговарајуће програме и

предузети конкретне акције. Такође је констатовано, да су још увек недовољно искоришћене све могућности које пружа организовање на самоуправној основи. Многа филателистичка друштва која су чланови СФС немају своје програме рада, потребне услове за рад и материјална средства па је то разлог недовољне повезаности чланства и филателистичке организације.

Закључујући да је протекли период био испуњен низом значајних филателистичких догађаја истакнуто је да су Изложба Тито у филателији и 111 Фестивал филателистичке омладине Југославије, две најважније општејугословенске филателистичке манифестације.

Истичући финансијске тешкоће које су делом погодиле и часопис, одато је признање уредништву и редакцији часописа Филателиста за веома добро информисање читалаца о свим питањима друштвеног рада у филателистичкој организацији, организационо-политичкој проблематици и стручном третирању одређених филателистичких питања.

Одлуком делегатске Скупштине, усвојени су извештаји Одбора самоуправне контроле, о финансијском пословању у 1978. години, као и финансијски план за 1979. годину. Организација Трећег Фестивала филателистичке омладине Југославије, поверена је филателистима Краљева. У циљу ефикаснијег вршења ивршне улоге коју има Извршни одбор, изабрана су три нова члана Одбора. То су Давор Соколић, Војислав Беговић и Влада Јовановић. За новог председника Савеза изабран је Давор Соколић.

Усвојен је предлог Извршног одбора о повећању годишње чланарине, за одрасле 120 а за омладинце 36 динара. Филателистичким друштвима. је остављена могућност да повећају чланарину и преко ових износа. Средства остварена на овај начин остају искључиво друштвима за обезбеђивање неопходних материјалних средстава за њихову редовну и програмску активност.

КЕ