Filatelista

IZ RADA UFSJ

I

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja filatelističkih saveza Jugoslavije Janez Lukač konstatovao je da sednici prisustvuju: delegat Saveza filatelista Bosne i Hercegovine Božo Bendelja; delegat Saveza filatelista Crne Gore Vlastimir Jovanović; delegat Saveza filatelista Srbije dr Jovan Marisavljević; delegat Filatelistične zveze Slovenije Ivan Jakič; delegat Sojuza na filatelistite na Makedonija Čedo Blaževski i delegat Saveza filatelista Vojvodine Ozren Veljkov kao i da je sednica sazvana u skladu s odredbama člana 13. Statuta UFSJ za 17. februar 1970. godine u 10 časova u Beogradu u zgradi Skupštine SFRJ.

Sednici su prisustvovali i: direktor Biroa za poštanske marke i izdavačku delatnost ZJPTT Nenad Kilibarda i Mirković iz Saveza filatelista Crne Gore.

Pošto sednici nije prisustvovao delegat Hrvatskog filatelističkog saveza, konstatovao je, u saglasnosti sa prisutnim delegatima, da se, u smislu člana 5. stav 4, ne može održati sednica Izvršnog odbora Udruženja filatelističkih saveza Jugoslavije, već sastanak delegata filatelističkih saveza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Makedonije i Vojvodine.

Prisutni delegati su zaključili: . _

1. Sastanku predsedava, odnosno dogovor vodi predsednik Izvršnog odbora UFSJ Janez Lukač.

2. Odluke odnosno zaključci prisutnih delegata obavezuju samo njihove saveze, ukoliko ih ne prihvati delegat Hrvatskog filatelističkog saveza.

п Prisutni delegati usvojili su: DNEVNI RED

1. Usvajanie i potpisivanje zapisnika sa sednice odnosno sastanka održanog 16. decembra 1978. godine;

2. Usvajanje Programa rada za 1979. godinu;

3. Razmatranje Informacije predsednika UFSJ o razgovorima sa generalnim direktorom ZJPTT i direktorom Biroa za poštanske marke i izdavačko-informativnu delatnost i o mogućnostima uticaja UFSJ na čitav kompleks pitanja izdavanja poštanskih maraka u SFRJ; -

· Dogovor o sazivanju redovne skupštine UFSJ i o utvrđivanju dnevnog reda;

. TatOpmaojja o daljim pripremama izložbe »Tito u filateliji«;

. Razno.

Pre prelaska na dnevni red delegat FZS Ivan Jakič obavestio je prisutne delegate da je na inicijativu predsednika UFSJ i predsednika HFS održan sastanak delegacija FZS i HFS u Zagrebu sa ciljem prevazilaženja međusobnih nesporazuma i da su u prijateljskoj atmosferi otvoreno i drugarski razmotreni svi bitni problemi savremene društvene filatelije u zemlji. O tome je načinjena posebna promemorija sa kojom su upoznati svi delegati.

Ad 1.

O.

a) Prisutni delegati usvojili su zapisnik sa sastanka održanog u Beogradu 16. decembra 10978., u celini, i potpisali ga.

b) Prisutni delegati konstatuju da je HFS uputio UFSJ i svim savezima pismo datirano 19. I 1979. godine koje su UFSJ i svi filatelistički savezi primili.

Budući da delegati nemaju mogućnost da razmene mišljenje sa delegatom HFS, oni ne mogu ni da preciziraju pojedine zaključke, naročito ne one prihvaćene pod posebnim uslovima ili one uz koje se navode novi razlozi odnosno dejstva o kojima se na prošlom sastanku nije raspravljalo ili je rasprava imala drugačiji tok. Sada bi donošenje zaključaka zahtevalo ponovno razmatranjc nekih pitanja pa i ponavljanja, te se stoga zaključcima UFSJ smatraju samo zaključci usvojeni bez posebnih uslova.

Zapisnik sa sastanka održanog 16. decembra 1978. godine ima zbog toga, pre svega, karakter dogovora filatelističkih saveza Čiji su delegati bili prisutni i koji su sa danas usvojili potpisivanjem. Kako o svim bitnim pitanjima, o kojima su se delegati dogovorili 16. XII 1978. godine ı o kojima se dogovore na današnjem sastanku, treba postići saglasnost svih republičkih i pokrajinskih saveza to prilikom sastavljanja dnevnog reda buduće redovne skupštine Udruženja valja voditi računa da se i ta pitanja stave na dnevni red i tako omogući svim savezima da savesno ispune svoju obavezu koju su prihvatili prilikom usvajanja Statuta.

Ad 2.

Prisutni delegati su ustanovili da je Predlog programa rada za 1979. godinu dostavljen svim filatelističkim savezima, shodno zaključku odnosno dogovoru na sastanku 16. decembra 1978. godine, sa molbom da savezi dostave svoje primedbe, predloge i sugestije. U raspravi u kojoj su učestvovali svi prisutni delegati naglašen je, pre svega, zadatak UFSJ da ostvaruje svoje statutarne zadatke, a predloženi predlog plana rada Udruženja za 1979. godinu daje prioritet zadacima koji stoje pred UFSJ i, u stvari, samo inicira zadatke o kojima se filatelistički savezi preko svojih delegata u IOUFSJ konkretno dogovaraju, traže zajednička rešenja i preduzimaju zajedničke akcije.

Na osnovu člana 9. Statuta UFSJ plan rada donosi Skupština Udruženja. Skupštini će biti predložen sledeći predlog plana rada Udruženja:

1. Učestvovanje u organizaciji izložbe »Tito u filateliji«.

2. Organizovanje trećeg festivala filatelističke omladine Jugoslavije i simpozijuma o omladinskoj filateliji.

) 3. Затадија filatelističkih saveza i UFSJ sa ZJPTT i uticaj UFSJ i filatelističkih saveza na ргоgrame ı politiku izdavanja maraka. . - NI: |

4. Razmatranje pitanja učlanjivanja UFSJ u FIP, učestvovanje na međunarodnim izložbama i alirmacija jugoslovenske filatelije u inostranstvu (1979. godina: PHILASERDICA-Sofija, SZOCFILEX-Bukurešt, BALKANFILA-Atina, i dr.). E о

5. Razmatranje dosadašnjeg rada UFSJ i preduzimanje mera za ostvarivanje boljih uslova доnošenjem Odgovarajućih akata, što će omogućiti elikasno koordiniranje rada, utvrđivanje zajedničkih stavova u pitanjima koja su od opšteg odnosno zajedničkog interesa, a pre svega, efikasnije _istupanje UFSJ u odnosima sa ZJPTT i drugim zajedničkim akcijama (promena statuta i donošenje poslovnika). = - . MI . . O

6. Angažovanje i saradnja prilikom organizovanja međurepubličkih i međunarodnih filatelističkih susreta.